< Terug

Luier lekt door, hoe voorkom je dit?

Luier lekt door

Incontinentie is een complexe aandoening. Het vereist een zorgvuldige benadering en inlevingsvermogen van zorgprofessionals. Het juiste gebruik van incontinentiemateriaal is essentieel. Zowel om de kwaliteit van leven van patiënten te waarborgen. Maar ook om hun waardigheid te behouden. In dit artikel geven we je praktische tips om lekkages bij incontinentiemateriaal te voorkomen. Zo blijven jouw patiënten droog en voelen ze zich comfortabel.

Luier lekt 's nachts door

Nachtelijke lekkages kunnen stressvol zijn voor zowel patiënten als zorgverleners. Zo verstoren nachtelijke lekkages de slaap van patiënten. Ook geeft een lekkende luier vaak een oncomfortabel gevoel en wordt het risico op huidirritatie vergroot. Bovendien leiden nachtelijke lekkages tot extra werklast voor zorgverleners.

Het kiezen van de juiste luier met een hoge absorptiecapaciteit is dus cruciaal. Wist je dat er luiers zijn die speciaal zijn ontworpen voor de nacht? Deze kunnen meer vocht opnemen en bieden daardoor extra bescherming tegen doorlekken. Het is ook belangrijk om de pasvorm van de luier te controleren. Zo zorg je ervoor dat deze goed aansluit op het lichaam.

Luier lekt door - zijkant

Maak je weleens mee dat luiers lekken aan de zijkant? Dat kan duiden op een verkeerde maat of het niet correct aanbrengen van de luier. Het is essentieel om de luier nauwkeurig rond de benen en heupen van de patiënt te plaatsen. Zorg ervoor dat de absorberende kern van de luier zich op de juiste plaats bevindt. Zo kan het vocht optimaal opgevangen worden.

Luier lekt door - rug

Lekkages aan de rug kunnen worden voorkomen. Dit doe je door de luier hoger op de rug van de patiënt aan te brengen. Dit zorgt voor een betere pasvorm. Ook voorkomt het hoger aanbrengen dat vocht ontsnapt wanneer de patiënt ligt. Het is ook belangrijk om regelmatig te controleren of de luier nog goed zit. Doe dit vooral na beweging of het veranderen van positie.

Gratis workshop op locatie?

Het gebruiken van incontinentiemateriaal kan soms best een grote uitdaging zijn. Hoe weet je nu welk materiaal bij de patiënt past? En hoe meet je zo’n luier aan? Onze verpleegkundigen komen graag bij jou op locatie om je hier alles over te vertellen.

Vraag snel een workshop aan via onderstaande button! 

Doorlekken voorkomen

Tip #1 - Meet de luier goed aan

Het correct aanmeten van de luier is cruciaal voor een goede pasvorm. Is een luier te groot? Dan kan deze gaan verschuiven. Zo kunnen openingen ontstaan waaruit vloeistof kan ontsnappen. Is de luier te klein? Dan kan het zo zijn dat de luier niet genoeg absorptiecapaciteit biedt. Dan kunnen lekkages ook ontstaan.

Maar hoe meet je een luier dan juist aan? Neem ten eerste de tijd om de heupomvang van de patiënt te meten. Het is belangrijk dat je dit doet op het breedste gedeelte van de heup. Doe dit ongeveer tien centimeter onder de navel. Kies op basis van de meting een luier die nauw aansluit zonder te knellen. Het is ook verstandig om regelmatig te controleren of de maat nog steeds geschikt is. De lichaamsvorm van patiënten kan namelijk veranderen.

Tip #2 - Positioneer de luier op de juiste manier

Een goede positionering van de luier is essentieel. De luier moet hoog genoeg op de taille zitten. Ook moeten de plak strips stevig vastzitten. Werk in zigzag wanneer je de luier naar voren aanbrengt. Trek de luier naar links en naar rechts. Zo sluit de luier ook goed aan in de liezen. Zorg ervoor dat de luier gelijkmatig is aangebracht. De luier moet niet te veel naar voren of naar achteren zijn getrokken.

Heeft de luier een vochtindicator? Zorg er dan voor dat deze in rechte lijn ligt met de ruggengraat. Let er ook op dat de beschermende ruches aan de zijkant naar buiten zijn gevouwen. Dit is om lekkage te voorkomen. Het is ook belangrijk om na het aanbrengen van de luier de pasvorm te controleren. Doe dit vooral na beweging of het veranderen van positie.

Tip #3 - Gebruik niet teveel zalf of poeder

Om huidirritatie te voorkomen wordt vaak zalf of poeder gebruikt. Overmatig gebruik hiervan kan ervoor zorgen dat de bovenlaag verstopt raakt. Hierdoor wordt de absorptiecapaciteit van de luier beïnvloed. Zorg ervoor dat je een dunne laag aanbrengt op de huid die in contact komt met de luier. Vermijd het gebied waar de luier het meeste vocht absorbeert. Kies voor producten die compatibel zijn met incontinentiemateriaal. Zorg ook dat ze de huid beschermen zonder de functionaliteit van de luier te belemmeren.

Meer weten over het voorkomen van huidirritaties en IAD? Lees dan deze blog

Attends Care Barrier Spray

Met de Attends Barrier Spray bescherm, kalmeer, verzacht en herstelt de huid. Zo help je jouw patiënten met huidbeschadigingen snel en effectief! 

Tip #4 – Volg een mictietraining

Mictietraining kan de blaasfunctie verbeteren. Ook kan het de afhankelijkheid van incontinentiemateriaal verminderen. Het doel is om de tijd tussen toiletbezoeken geleidelijk te verlengen. Dit kan helpen om de blaascapaciteit te vergroten. Ook kan het de controle over de blaas verbeteren. Dit vereist consistentie en geduld. Toch is het soms de moeite waard. Het  kan significante voordelen opleveren voor de autonomie en het comfort van de patiënt.

Tip #5 - Houd het drinkgedrag van de patiënt in de gaten

Een evenwichtige vochtinname is belangrijk. Te weinig drinken kan leiden tot uitdroging. Maar te veel drinken kan de incontinentieklachten juist weer verergeren. Moedig patiënten aan om regelmatig en gespreid over de dag te drinken. Beperk de vochtinname in de uren voor het slapengaan. Zorg er dus voor dat patiënten na 18.00 uur niet meer teveel drinken. Dit kan helpen om de urineproductie te reguleren en nachtelijke lekkages te verminderen.

Tip #6 - Zorg voor het tijdig wisselen van incontinentiemateriaal

Wil je huidirritatie en infecties voorkomen? Dan is het essentieel om regelmatig te wisselen van incontinentiemateriaal. Stel een schema op dat rekening houdt met de individuele behoeften van de patiënt. Wees ook flexibel om dit aan te passen aan veranderingen in de conditie van de patiënt. Dit helpt niet alleen om lekkages te voorkomen. Het draagt ook bij aan het algemene welzijn van de patiënt.

Heeft een patiënt last van ontlasting verlies? Verwissel de luier dan zo snel mogelijk nadat de patiënt ontlasting heeft verloren. Zo voorkom je huidirritatie.

Spijker je kennis bij en voorkom IAD en smetten

Weet jij welke functies de huid vervult? Of hoe je de gezondheid van de huid bij incontinentie kunt bevorderen? 

In de gratis e-learning over huidletsel, IAD en smetten bij incontinentie op het Educatiehuis leer je er alles over. En dan kan je er ook nog eens                                2 accreditatiepunten mee verdienen! 

Tip #7 - Let op onderliggende oorzaken

Lekkages kunnen een indicatie zijn van andere medische problemen. Denk bijvoorbeeld aan diabetes of het nemen van bepaalde medicatie. Bijvoorbeeld diuretica of bloeddrukverlagers.

Wees dus alert op veranderingen in de frequentie of hoeveelheid lekkage. Vermoed je dat er een onderliggend probleem is? Raadpleeg dan altijd een arts. Het identificeren en behandelen van deze problemen kan de incontinentie verbeteren. Ook kan het de kwaliteit van leven van de patiënt verhogen.

Disclaimer

Wij hebben dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geschreven met behulp van externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.

Gerelateerde blogposts