< Terug

8 stappen voor het stelpen van een levensbedreigende bloeding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een acute bloeding ontstaat dan vaak ook heel snel. Het is dus van levensbelang dat je adequaat weet te handelen. Zo kun je bij hevig bloedverlies levens redden! Maar hoe stelp je een hevige uitwendige bloeding? En wat heb je daarvoor nodig? Wij leggen je het hieronder uit!

Stelp acute bloedingen met de Heka Bleeding Control Kit

Met de Heka Bleeding Control Kit heb je alle producten bij de hand om een ernstige bloeding te stelpen!

  • Tourniquet
  • Gaaskompres
  • Geperst gaas steriel
  • Reddingsdeken
  • Traumazwachtel
  • Watervaste zwarte stift
  • Handschoenen
  • Handleiding gebruik tourniquet

Wat is een tourniquet?

Een tourniquet is een medisch hulpmiddel. Dit wordt gebruikt om levensbedreigende bloedingen te stoppen. Dit doe je door een strakke band om een arm of been aan te leggen.

Een tourniquet bestaat meestal uit een brede band. Deze wordt twee keer om het ledemaat gewikkeld. Dit doe je net boven de wond. De band wordt aangespannen door een draaimechanisme. Je blijft aanspannen tot de bloedstroom volledig is afgesneden.

Hoe stelp je een hevige uitwendige bloeding?

Hieronder vertellen we je hoe je in 8 stappen een levensbedreigende bloeding stelpt. 

#1 Bel 112

Als allereerste is het belangrijk dat je 112 belt. Als het mogelijk is, laat dan iemand anders bellen. Zo kan je zelf beginnen met het stelpen van de bloeding. Bel je zelf? Zet de telefoon dan op luidspreker. Door 112 te bellen kunnen de hulpdiensten zo snel mogelijk komen. Ook kunnen zij je instructies geven over hoe je de bloeding stelpt.

#2 Trek wegwerphandschoenen aan

Heb je wegwerphandschoenen tot je beschikking? Trek deze dan aan. Zo bescherm je zowel het slachtoffer als jezelf tegen infecties.

Veiligheid op het werk en thuis

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat betekent dat een acute bloeding je zomaar kan overkomen. Bijvoorbeeld op het werk, maar ook gewoon thuis. Weten hoe jij zorgt voor een veilige situatie? Lees onze blogs! 

Banner blog veiligheid in huis

#3 Maak de wond vrij

Wanneer je de wond vrij maakt, zie je hoe ernstig de bloeding is. Je maakt de wond vrij door eventuele kleding te verwijderen. Het vrijmaken voor de wond is ook belangrijk voor een volgende stap. Namelijk het aanbrengen van een gaaskompres.  

#4 Oefen druk uit op de bloeding met de handen

Heb je wegwerphandschoenen aan en de wond vrij gemaakt? Begin dan met het uitoefenen van druk met je handen. Door dit te doen wordt de bloedstroom verminderd. Hierdoor beperk je bloedverlies en verminder je de kans op shock. Ook helpt druk uitoefenen bij het stollen van het bloed.

#5 Breng een gaaskompres aan in de wond

Breng nu een gaaskompres aan. Dit absorbeert het bloed. Hierdoor wordt het stollingsproces bevorderd en bloedverlies dus verminderd. Leg het gaaskompres voorzichtig over de wond heen. Let op dat het kompres de hele wond bedekt. Ook mag er geen lucht tussen zitten.

Acute bloeding - gaas in wond

#6 Oefen opnieuw druk op de bloeding uit met de handen

Na het aanbrengen van het gaaskompres oefen je opnieuw druk uit op de bloeding. Hierdoor verminder je de bloedstroom weer voordat je de tourniquet aanlegt.

#7 Tourniquet aanleggen

Nu ga je de tourniquet aanleggen. Deze bind je eerst om. Dit doe je om een arm of been. Zorg dat de tourniquet zo dicht mogelijk bij het hart zit. Let ook op dat je de tourniquet minstens vijf tot acht centimeter boven de wond aanbrengt. Zo voorkom je dat een bloedvat afknelt dat nog intact is. Dit kan de bloeding juist verergeren.

Draai de tourniquet nu zo strak dat de bloedstroom volledig wordt afgesneden. Dan stopt de bloeding. Wil je checken of de bloedstroom volledig is afgesneden? Kijk dan of er geen bloed meer uit de wond komt. Je kunt ook voelen of er nog een pols is onder de tourniquet. Als de tourniquet strak genoeg zit dan kan je het vastbinden.

Acute bloeding - tourniquet

#8 Noteer de tijd

Tenslotte noteer je de tijd waarop de tourniquet is aangelegd. Dit is erg belangrijk, omdat een tourniquet vaak een laatste redmiddel is. De bloedtoevoer wordt volledig afgesloten. Dat kan tot complicaties leiden zoals weefselschade. Het moment van aanbrengen is voor de hulpverleners dan ook essentieel om te weten. Verwijder de tourniquet zelf niet, tenzij de hulpdiensten toestemming geven.  

Stelp levensbedreigende bloedingen met de Heka Bleeding Control Kit

De Heka Bleeding Control Kit heeft verschillende voordelen: 

  • Alle benodigde producten om ernstig bloedverlies te stoppen in één kit
  • Handige tourniquet-aanleginstructie
  • Voldoende ruimte om extra materiaal toe te voegen. Bijvoorbeeld een extra tourniquet of een hemostatisch gaas
  • Eenvoudig te gebruiken door niet-medische hulpverleners

Disclaimer
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geschreven met behulp van externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.

Gerelateerde blogposts

nl_NL