< Terug

Zwachtelen protocol

Zwachtelen protocol

Compressief zwachtelen is een medische techniek. Hierbij worden elastische zwachtels gebruikt om druk uit te oefenen op een bepaald lichaamsdeel. Meestal wordt compressietherapie op de benen uitgevoerd. Deze techniek wordt vaak toegepast bij de behandeling van aandoeningen zoals veneuze insufficiëntie of oedeem. Het is daarbij belangrijk om te juiste compressiedruk te bereiken. In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je dat doet. 

Altijd de juiste druk met Heka Dur 2

Met het 2-laagse compressiesysteem Heka Dur 2 wordt zwachtelen een stuk makkelijker.  

Door de handige indicator behaal je altijd de juiste doeldruk. Dat zorgt voor het best mogelijke behandelresultaat!

Het belang van de juiste druk

Het bereiken van de juiste druk is ontzettend belangrijk voor de effectiviteit van de behandeling. Hieronder zetten we een aantal redenen waarom de juiste druk zo belangrijk is op een rijtje.

Verbeterde bloedcirculatie –  Oefen je de juiste druk uit? Dan wordt de bloedafvoer vanuit de benen naar het hart bevorderd. Zo vermindert de druk in de bloedvaten en wordt de bloedcirculatie verbeterd.

Vermindering van zwelling – Compressief zwachtelen helpt bij vermindering van oedeem (vochtophoping) in de benen. De zwachtels oefenen druk uit. Dat voorkomt dat vocht uit de bloedvaten treedt. Ook bevordert het de afvoer van lymfevocht.

Ondersteuning van de spierpomp – De druk van de zwachtels zorgt ervoor dat elke spierbeweging werkt als een pomp. Dit helpt bij de afvoer van vocht en afvalstoffen uit het been. Dit is vooral belangrijk bij patiënten die veel bewegen, omdat het de effectiviteit van de behandeling verhoogt.

Hoe bereik je de juiste druk?

Het bereiken van de juiste compressiedruk kan een uitdaging zijn. Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat maar 12,4% van de verpleegkundigen zonder indicator de juiste druk kan bereiken (2017, International Wound Journal)? Wil je dus de juiste druk bereiken? Dan is een indicator een erg handig hulpmiddel. De vorm van de indicator verandert wanneer de juiste druk is bereikt. 

indicatoren zwachtelen

Ook het gebruiken van de juiste aanbrengtechniek is ontzettend belangrijk. Daarmee zorg je voor een effectieve behandeling. Ook verhoogt dit vaak het draagcomfort en de mobiliteit van de patiënt.

Zwachtelen protocol

Hieronder geven wij je een stapsgewijze handleiding voor het zwachtelen met het tweelaagse compressiesysteem Heka Dur 2. Zo bereik jij altijd de juiste druk!

Stap #1 - De juiste houding van de voet en het been

Zorg ervoor dat de voet in een hoek van 90 graden staat met het onderbeen. Een goede houding zorgt ervoor dat de compressie gelijkmatig wordt verdeeld. Dit is essentieel voor de effectiviteit van de compressietherapie.

Zwachtelen protocol - stap 1

Stap #2- Breng de eerste laag aan op de voet

Begin met het aanleggen van de eerste laag bij de aanzet van de tenen. LET OP! Zorg dat je de tenen niet mee zwachtelt. Dit voorkomt ongemak en mogelijke circulatieproblemen.

Zwachtelen protocol - stap 2

Stap #3 - Bedek de hiel

Breng de zwachtel na twee fixeerrondes over de achterkant van de voet aan. Bedek de hiel door de zwachtel in achtvorm aan te brengen. Het is belangrijk om bij het gebied rond de enkel genoeg polstering aan te brengen. LET OP! Rek de zwachtel niet uit tijdens het aanbrengen op de voet. 

Zwachtelen protocol - stap 3

Stap #4 - Breng de zwachtel aan rond het been

Breng de eerste laag aan in een spiraal rond het been. Begin boven de enkel met een overlap van 50%. De zwachtel moet vanaf deze stap volledig uitgerekt worden.

Zwachtelen protocol - stap 4

Stap #5 - Stop met zwachtelen

Stop met zwachtelen wanneer je ongeveer twee
vingers onder de knieholte bent. Scheur de overtollige zwachtel af. Aangezien de zwachtel zelfklevend is, is extra fixatie niet nodig. 

Zwachtelen protocol - stap 5

Stap #6 - extra polstering (optioneel)

De overtollige zwachtel kan worden gebruikt voor extra polstering. Bijvoorbeeld bij de rand waar de voet overgaat in het scheenbeen en bij de achillespees. Dit kan extra comfort bieden voor de patiënt. 

Zwachtelen protocol - stap 6

Stap #7 - Start met de tweede laag

Begin ook nu met zwachtelen bij de aanzet van de tenen. Tot op dit punt mag de indicator nog niet
worden uitgerekt. 

Zwachtelen protocol - stap 7

Stap #8 - Bedek de hiel

Bedek de hiel door de zwachtel in achtvorm aan te brengen. Zorg ervoor dat je geen plooien creëert. Plooien kunnen drukpunten veroorzaken en moeten daarom worden vermeden.

Zwachtelen protocol - stap 8

Stap #9 - Breng de tweede laag aan rond het been

Begin boven de enkel met een overlap van 50%. Rek
de zwachtel vanaf deze stap uit. totdat de indicator een vierkant laat zien met zijden van gelijke lengte. Dit
geeft aan dat de juiste compressiedruk is bereikt.

Zwachtelen protocol - stap 9

Stap #10 - Stop met zwachtelen

Stop met zwachtelen wanneer je ongeveer twee
vingers onder de knieholte bent. Scheur de overtollige zwachtel af. Druk de zwachtel goed aan over het gehele been. Dit zorgt voor een optimale hechting. 

Zwachtelen protocol - stap 10

Altijd de juiste druk met Heka Dur 2

Met het 2-laagse compressiesysteem Heka Dur 2 wordt zwachtelen een stuk makkelijker.  

Door de handige indicator behaal je altijd de juiste doeldruk. Dat zorgt voor het best mogelijke behandelresultaat!

Altijd een zwachtelprotocol bij de hand?

Bang dat je misschien iets vergeet tijdens het zwachtelen? Geen probleem! Wij hebben alle stappen voor je gebundeld in een overzichtelijk zwachtelprotocol. Download het gratis via de buttons hieronder!

Disclaimer
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geschreven met behulp van externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.

Gerelateerde blogposts

nl_NL