Deze handige tips helpen je de feestdagen door
Tijdens de winterse feestdagen wil je – net als ieder ander – zorgeloos kunnen genieten van dat fantastische kerstdiner. Ook als je last hebt van een vervelende wond. Hoe je dat aanpakt en tegelijkertijd het wondgenezingsproces niet in de weg staat? Goed nieuws: we hebben een aantal voedingstips verzameld die je helpen de wondgenezing te bevorderen.
Zorg goed voor je wond: eet gezond
Optimale wondgenezing bevorderen? Dat doe je onder andere door gezond te eten. Voor een voorspoedig verloop van het wondgenezingsproces is het namelijk nóg belangrijker dan normaal om een uitgebalanceerd dieet aan te houden. Vooral voldoende eiwitten, vitamines en mineralen helpen je op weg.
Uitzoeken hoe je die voedingsmiddelen in de juiste verhoudingen in je maaltijden verwerkt en alle noodzakelijke nutriënten binnenkrijgt: dat kan best een ingewikkeld klusje zijn. Geen nood: in dit artikel geven we slimme voedingsadviezen om je hierbij te helpen.
Eet voldoende calorieën
Omdat het wondgenezingsproces ertoe leidt dat je lichaam meer energie verbruikt, heeft het ook meer energie nodig. En wel in de vorm van calorieën. In de meeste gevallen wil je voorkomen dat je daardoor ineens te veel gewicht verliest en er een tekort aan noodzakelijke nutriënten ontstaat. Zorg er daarom voor dat je die extra calorieën binnenkrijgt, maar doe dit wel op een gezonde manier. Bepaalde voedingsstoffen spelen zelfs een bijzonder belangrijke rol bij het bespoedigen van de wondgenezing. Die heb je dus hard nodig! Welke dat precies zijn, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Voeg extra eiwitten toe aan je voedingspatroon
Uit een relatief grote open wond kan behoorlijk wat wondvocht komen. Dit wondvocht voert ook voedingsstoffen uit je lichaam af. Je verliest op die manier vooral veel proteïnen, oftewel: eiwitten. Dat tekort kun je zelf aanvullen door bepaalde eiwitrijke producten aan je dieet toe te voegen. Bovendien stimuleren die extra eiwitten je lichaam om nieuw weefsel aan te maken.
Als je lichaam herstelt van een opgelopen wond, heeft het dagelijks flink wat eiwit nodig. Per kilo lichaamsgewicht moet je dan denken aan zo’n 1,2 tot 1,5 gram aan eiwitten.
De meeste eiwitten vind je in dierlijke producten zoals zuivel, eieren, kip, rood vlees en bepaalde vissoorten. Als het nodig blijkt, kan een diëtist ook specifieke eiwitrijke shakes adviseren.
Plantaardige eiwitten
Eet je uitsluitend vegetarische of veganistische producten? Ook dan kun je je eiwitgehalte aanvullen met plantaardige eiwitbronnen. Denk aan quinoa, verschillende noten en zaden, bonen, kikkererwten en linzen. Liever aan de shakes? Voeg dan wat spirulina of erwten-eiwitpoeder toe aan je boodschappenlijstje. Die zitten ook boordevol proteïnen.
Je dagelijkse hoeveelheid eiwitten bijhouden
Wil je precies weten hoeveel eiwitten dergelijke producten bevatten? Online kun je daar heel wat over vinden, hoewel de specifieke informatie per bron soms flink uiteenloopt. Het beste kun je een diëtist of behandelend arts vragen om een betrouwbaar overzicht van de hoeveelheid eiwitten per product. Zo’n overzicht kan ook handig zijn als je jouw dagelijkse eiwit-inname wil bijhouden.
Voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen: dat doe je zo
Normaal gesproken krijg je bij een gebalanceerd voedingspatroon de meeste vitamines en mineralen wel binnen. Maar wie last heeft van een flinke wond, moet er goed op letten dat dit inderdaad het geval is.
Dat zit zo: bepaalde voedingsstoffen bevatten van nature belangrijke vitaminen en mineralen die je lichaam in staat stellen om de wondgenezing zo goed mogelijk te laten verlopen. Loop je één of meerdere van die vitamines en mineralen mis, dan duurt het mogelijk langer voordat je weer helemaal op de been bent.
De vitamines waar je vooral op moet letten, zijn vitamines A, B, C en E.
Zink
Wat betreft de mineralen heeft de wondgenezing voornamelijk baat bij voldoende zink. Zink is een mineraal dat je in veel eiwitrijke producten tegenkomt. Handig, want die had je toch al nodig.
IJzer
Ook ijzer is zo’n mineraal dat een essentiële rol speelt bij het wondgenezingsproces. IJzer heb je nodig om de zuurstofvoorziening van de wond op peil te houden. Verse peterselie is een goede bron van ijzer. Maar ijzer zit ook in havermout, volkorenbrood, zongedroogde tomaten, pompoenpitten en gedroogde abrikozen. Zorg je ervoor dat je er iets bij eet dat vitamine C bevat, dan help je je lichaam om het ijzer nog beter op te nemen! Door een zelfgemaakte dressing met citroensap over je salade met peterselie en pompoenpitten te sprenkelen, doe je jouw lijf al een heel groot plezier!
En hoe zit het met die vitaminepillen?
Supplementen en preparaten kunnen je helpen bij het aanvullen van eventuele vitaminetekorten. Toch is het verstandig om niet zomaar op gevoel een scala vitaminepillen te gaan slikken. Van sommige vitaminen wil je namelijk niet te veel binnenkrijgen. Daarom is het belangrijk dat je een diëtist hierbij om advies vraagt.
Je vochtbalans met gemak op peil houden
Je hebt voldoende vocht nodig om je lichaam zo gezond en fit mogelijk te houden. Als je last hebt van een grote open wond waaruit relatief veel wondvocht komt, moet je dat vochtverlies goed aanvullen. Als dat niet gebeurt, raakt je lichaam uitgedroogd. Aangezien een te droge huid zich lang niet zo snel herstelt als een goed gehydrateerde huid, moet je erop letten dat je dagelijks ten minste twee liter vocht binnenkrijgt. Soms zelfs meer! Regelmatig een glas water drinken is dan ook een absolute must om je vochtbalans op peil te houden. Vermijd cafeïnehoudende drankjes: deze kunnen juist een vochtafdrijvend effect op je lichaam hebben.
Wanneer schakel je een diëtist in?
Hoewel deze adviezen voor de meeste mensen nuttig kunnen zijn, kan het in een aantal gevallen verstandig zijn om de hulp van een diëtist hulp in te roepen. Zeker als je last hebt van onderliggende aandoeningen, zoals diabetes mellitus of een verminderde nierfunctie (nierinsufficiëntie). In het laatste geval raden we je zelfs aan om onze tips en adviezen over te slaan en in plaats daarvan direct de persoonlijke adviezen van je diëtist op te volgen!
Andere redenen om je te laten begeleiden door een diëtist
Zeker wanneer je van een complexe wond moet genezen, kan het slim zijn om gericht advies van een diëtist in te winnen. Dat is niet alleen verstandig als je last hebt van de aandoeningen die we zojuist al hebben genoemd. Denk bijvoorbeeld ook aan situaties waarin sprake is van ernstig overgewicht.
Maar ook als er sprake is van snel en veel gewichtsverlies. Wanneer je als gevolg van de opgelopen wond veel pijn ervaart of speciale medicatie krijgt voorgeschreven, kan dit namelijk een verminderde eetlust tot gevolg hebben. Dat kan leiden tot (ernstig) gewichtsverlies en zelfs een tekort aan bepaalde vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen.
Natuurlijk zijn dit maar enkele voorbeelden van situaties waarin het noodzakelijk kan blijken om de professionele begeleiding van een diëtist in te schakelen. Een diëtist kan je ook uitleggen welke voedingsmiddelen je op je boodschappenlijstje kunt zetten om aan de beste eiwitbronnen te komen. Bovendien kan een diëtist je begeleiden bij het opstellen van een voedingsplan dat rekening houdt met de behoefte die jouw lichaam op dit moment aan specifieke vitaminen en mineralen heeft.
We wensen je een gezond en gelukkig nieuwjaar toe!
Met deze voedingstips kun je ongetwijfeld al een heel eind vooruit, ook tijdens en na het kerstdiner! En verder? Tja, misschien een open deur, maar toch is het belangrijk om ongezonde snacks en drankjes voorlopig te vermijden. Ook tijdens de feestdagen! Die ongezonde producten kunnen namelijk zelfs een ontstekingsbevorderende werking hebben en zo het wondgenezingsproces aanzienlijk vertragen. Geraffineerde koolhydraten, gefrituurde snacks, suikerhoudende drankjes en alcoholhoudende drankjes zijn daar enkele voorbeelden van. Die staan de wondgenezing het meest in de weg.
Ben je van plan dat glaasje champagne tijdens oud en nieuw te laten staan, maar wil je toch graag het nieuwe jaar klinkend inluiden met een glas bubbels? Goed nieuws: er zijn tegenwoordig heel wat alcoholvrije alternatieven met een feestelijk randje te koop. Proost!
Bron: Isala