< Terug

Waarom sinaasappelsap helemaal niet zo gezond is als je denkt

Blog sinaasappelsap ongezond

Denk jij ook dat je zo lekker gezond bezig bent als je een glaasje versgeperst sinaasappelsap drinkt? We zijn niet graag de brengers van slecht nieuws. Maar we gaan ook zeker geen zoete broodjes bakken (al was het maar omdat daar ook te veel suiker in zit). Sinaasappelsap is namelijk niet zo gezond als je misschien had gehoopt. 

Zijn sinaasappels gezond?

We hebben het toch over fruit? Boordevol vitamine C! Ja, dat klopt. Het gaat ons echter om iets wat wél in sinaasappels, maar niet langer in sinaasappelsap zit. De vezels: onverteerbare strengen cellulose. Die zijn namelijk erg nuttig! 

Wie voldoende vezels binnenkrijgt, verlaagt het risico op diabetes type 2. Ook als je diabetes hebt zijn vezels belangrijk. Vezels zorgen ervoor dat je darmen de koolhydraten (zetmeel en suikers) uit je eten langzamer opnemen. Zo blijft je bloedsuiker een stuk stabieler. 

Is sinaasappelsap gezond?

Goed: even terug naar dat glaasje sinaasappelsap. De meeste mensen zijn na het eten van één sinaasappel wel voldaan. Een gemiddelde sinaasappel weegt namelijk zo’n 130 gram en er zit ongeveer zo’n tien gram suiker in een sinaasappel (zo’n 2,5 suikerklontjes). Maar om een glas te vullen heb je al gauw zo’n vijf sinaasappels nodig. En als je dan ineens zo’n 50 gram suiker (12,5 suikerklontjes) binnenkrijgt, kan je je terecht afvragen: is sinaasappelsap gezond?

Meer weten over het tellen van suikerklontjes? 

Eet je sinaasappel uit het vuistje

Als je een sinaasappel eet, komt die in hapklare brokken in je spijsverteringsstelsel terecht. Daar gaan enzymen aan het werk om alle cellen kapot te maken, zodat de suikers beetje bij beetje vrijkomen en langzaam door je darmen worden opgenomen. Hierdoor blijft je bloedsuiker stabieler en heeft je lichaam ruim de tijd om die suikers te verwerken.  

Als we daarentegen een glas geperst sinaasappelsap (of een ander soort vruchtensap) drinken, dan komt een veel grotere hoeveelheid suikers ineens in je spijsverteringsstelsel terecht. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker snel piekt. Dan is het voor je lichaam alle hens aan dek om al die suikers ineens te verwerken. 

Het antwoord op de vraag: “is sinaasappelsap gezond?” is eigenlijk dus nee. Daarom is ons advies: eet die sinaasappel, of elk ander fruit, gewoon lekker uit het vuistje. Dan is die sinaasappel toch echt het meest gezond. 

Overzicht met schuilnamen voor suiker

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor iedereen. Maar zeker als je diabetes hebt. Voeding speelt daarbij een grote rol. Producten zijn helaas niet altijd zo gezond als de verpakking doet lijken. Sommige producten bevatten veel verborgen suikers. Ontmasker ze allemaal met dit handige overzicht met alle schuilnamen. Met op de achterzijde een instructie hoe je suikerklontjes telt. 

flyer lijst met schuilnamen voor suiker

Disclaimer
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid laten schrijven door externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Aanpassingen in uw dieet dienen te allen tijde pas te geschieden na consultatie en in nauw overleg met de zorgverlener bij wie u onder behandeling bent. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.

Gerelateerde blogposts