< Terug

Meer veiligheid in en om het huis: zo pak je dat aan

Banner blog veiligheid in huis

Wat betreft die veiligheid: daarmee zit het bij jou op de werkvloer wel snor. Logisch: die situatie ken je op je duimpje. Daar ben je BHV’er voor! Heb je dat bij jou thuis ook al zo netjes voor elkaar? Top. Kun je stiekem wel wat extra tips gebruiken? We’ve got you. Met deze veiligheidsadviezen begin je het nieuwe jaar vrolijk en veilig!

Maak je huis zo onaantrekkelijk mogelijk… Voor inbrekers!
Heb jij geen bunker of safe room in de kelder? Heb je sowieso niet echt een kelder? Het kan de beste overkomen. 😉 Hoe dan ook: voorkomen is beter dan genezen, zeker als we het over inbraak hebben. Voorzie allereerst je deuren en ramen van goed hang- en sluitwerk, liefst iets met een SKG keurmerk.

Keep it light! Oftewel: zorg voor buitenverlichting. Zo’n lamp die automatisch aangaat zodra je in de buurt van de voor- of achterdeur komt. Vinden inbrekers héél vervelend. Staan ze zo in de kijkers…

Ben je niet thuis? Dat hoeft niemand te weten. Zeker inbrekers niet. Zorg ervoor dat ook binnenshuis na zonsondergang in elk geval een lampje brandt.

“Better Safe House than Sorry!”

Merk je niks van: koolmonoxide
Het rottige aan een koolmonoxidevergiftiging is dat het zich niet bepaald met veel tamtam aankondigt.  Koolmonoxidemelders die aan de EN 50291-norm voldoen, zijn dan ook zeer zeker geen overbodige luxe. Sterker nog: wij raden je aan om je gaskachel of cv-ketel in elk geval eens per jaar aan een check te laten onderwerpen. Heb je een open haard? Laat dan ook je schoorsteen vegen.

En ja: we weten dat het behoorlijk fris kan zijn in de winter – zeg maar liever: ijzig koud – en we snappen heel goed dat je de stookkosten niet de spuigaten uit wilt laten lopen. Toch raden we aan om elke dag een paar ramen even open te zetten om je huis te ventileren.

Kort lontje?
Vooral in oude panden kan nog weleens oude canvas of katoenen bedrading zijn blijven hangen. Da’s niet bepaald brandveilig. Denk je dat dit in jouw woonhuis het geval zou kunnen zijn? Laat een installateur dergelijke bedrading opsporen en het vervangen door moderne bedrading, gemaakt van pvc.

Laat ook direct je aardlekschakelaar testen: zo weet je zeker dat je nooit per ongeluk onder stroom komt te staan.

Weg met stof en rommel
Stofophopingen kunnen brand veroorzaken. Haal daarom geregeld de stekkerdoos uit het stopcontact en verwijder de stofophopingen uit de contactpunten (tip: pak de stofzuiger erbij). Vergeet ook de meterkast niet! Zorg ervoor dat de weg naar de meterkast niet onverhoopt een hindernisloop wordt. Mocht je ooit met grote spoed je huis moeten verlaten? Dan is tijdens je vlucht over een verdwaalde schoen struikelen, wel het allerlaatste wat je wil. Goeie redenen om rommel geen kans te geven!

Gillende keukenmeiden (oftewel: detectiemelders)
Brandmelders en CO-melders hebben de meesten van ons standaard wel in huis. Je hebt er alleen vrij weinig aan, als je niet tijdig de batterijen vervangt. Tuurlijk: als het goed is, hoor jij je detectiemelders nooit. Logisch ook, dat je er niet op dagelijkse basis bewust mee bezig bent. Het nadeel daarvan is dat je makkelijk vergeet dat de batterijen vervangen moeten worden. Onze tip: zet hiervoor een reminder in je digitale agenda en zorg ervoor dat ‘ie elke zes maanden herhaald wordt. Mocht er ooit brand in huis uitbreken, krijg je het in elk geval op tijd te horen.

Maak een blikvanger van je verbandtrommel
Jij let altijd goed op. Jou overkomt nooit iets. Echt niet! We geloven je. Toch raden we je van harte (en hopelijk ten overvloede) aan om de verbandtrommel op een makkelijk bereikbare, goed zichtbare plek in huis te plaatsen. Heb je een huis met meerdere verdiepingen? Die paar extra rolletjes verband in een schoon doosje in het keukenkastje opbergen kan geen kwaad.

Kind kan de was doen?
Zorg ervoor dat kinderen niet met hun schattige, maar o zo grijpgrage handjes bij je chemische schoonmaakmiddelen of bij andere gevaarlijke materialen kunnen komen. Een medicijnkastje op ooghoogte monteren is overigens ook niet onverstandig.

Hoewel we lang niet alles hebben kunnen aanstippen, behoren bovenstaande tips wel tot de belangrijkste veiligheidsadviezen voor in en rondom het huis. Maak er een fijn en veilig 2022 van! 

Gerelateerde blogposts

nl_NL