< Terug

Oorzaken van urineverlies bij vrouwen

De 3 belangrijkste oorzaken van incontinentie bij vrouwen op een rijtje

Ongewenst urineverlies heeft veel invloed op je algehele welzijn. Niet alleen kan het even schrikken zijn als je zomaar wat druppels verliest, het zorgt ook voor fysiek ongemak. Daarnaast veroorzaakt incontinentie soms ook (onnodige) schaamte, waardoor het enthousiasme om deel te nemen aan sociale activiteiten, afneemt. Zonde! Maar wat zijn precies de oorzaken van urineverlies bij vrouwen? En wat kun je eraan doen? Dat lees je in dit artikel. 

3 oorzaken van urineverlies bij vrouwen

Om erachter te komen wat de oorzaak is van urineverlies, kan het nodig zijn om je door een arts te laten onderzoeken. Dat kan bijvoorbeeld door een urinesample naar het laboratorium te laten sturen, of door een blaasfunctietest of een echografie te ondergaan. Natuurlijk zal een arts ook vragen stellen over onder andere de aard en hevigheid van je symptomen, je algehele gezondheid en je leefstijl. Sommige oorzaken van urineverlies komen vaker voor bij vrouwen dan andere. Wat de 3 meest voorkomende oorzaken van urine-incontinentie bij vrouwen zijn? Dat lees je hieronder.  

#1: Problemen met de plasbuis en de bekkenbodem

Mannen hebben doorgaans een sterkere blaas-sluitspier dan vrouwen. Bij vrouwen kan deze plasbuis zich soms minder goed afsluiten. Als de bekkenbodem bij vrouwen ook verzwakt is, kan urine uit de blaas lekken. Een verzwakte bekkenbodem wordt bij vrouwen vaak veroorzaakt tijdens een zwangerschap, een bevalling en tijdens de menopauze. Het doorgaans zeer elastische spierweefsel van de bekkenbodem raakt dan uitgerekt en verliest aan kracht. Als je bekkenbodem verzwakt is, kun je last krijgen van inspanningsincontinentie. Dan verlies je ongewenst urine wanneer er druk op je blaas wordt uitgeoefend. Dit gebeurt wanneer je je inspant, bijvoorbeeld tijdens het sporten, maar het kan ook voorkomen als je hard moet lachen of een flinke niesbui krijgt. Soms verlies je dan enkele druppels urine, maar het kunnen ook scheutjes zijn. 

Deze klachten kun je voor een groot deel voorkomen en verlichten door regelmatig je bekkenbodemspieren te trainen. Er zijn ook andere behandelingen mogelijk. Wil je weten wat je nog meer kunt doen tegen inspanningsincontinentie? In dit blogartikel gaan we dieper in op manieren om incontinentieklachten te voorkomen en verhelpen.  

"Het drinken van  cafeïnehoudende drankjes en alcohol en het roken van sigaretten zijn veelgenoemde oorzaken van urineverlies"

#2: Een overactieve blaas

Als je last hebt van een overactieve blaas, merk je dat doordat je ontzettend vaak de aandrang voelt om te plassen. Zelfs als je net het toilet hebt bezocht. Je blaas draait overuren omdat het geïrriteerd is geraakt door bijvoorbeeld grote hoeveelheden water, cafeïnehoudende dranken of alcohol. Ondanks dat dit een van de mogelijke oorzaken van urineverlies bij vrouwen is, kun je niet altijd voorkomen dat een blaas overactief wordt. Urineweginfecties, medicatiegebruik, dementie, beroertes en andere, veelal neurologische, aandoeningen kunnen hiervoor zorgen. Een overactieve blaas leidt in veel gevallen tot aandrangincontinentie. Soms is de plasaandrang zo hevig dat het niet meer te onderdrukken valt en je urine verliest voordat je het toilet hebt bereikt.

Je arts zal je doorgaans adviseren om te beginnen met blaastraining. Dat houdt in dat je het plassen steeds langer probeert uit te stellen. Als je regelmatig bekkenbodemspieroefeningen uitvoert, kan dit je helpen je urine beter op te houden.

#3: Restjes urine blijven achter in de blaas

Wanneer er na het plassen toch wat urine achterblijft in je blaas, kan dit ook een oorzaak zijn van urineverlies. Je verliest dan kleine beetjes urine omdat de blaas op den duur te vol raakt en dan overloopt. Dit wordt overloopincontinentie of druppelincontinentie genoemd en kan voorkomen als er een zwelling zit bij je eierstokken of je baarmoeder, of als de baarmoeder verzwakt is geraakt. Ook diabetes, blaasproblemen of het gebruik van bepaalde medicatie kunnen deze klachten veroorzaken. Ook bij deze vorm van urine-incontinentie kan het helpen om aan de slag te gaan met blaastraining en bekkenbodemoefeningen. Je behandelend arts kan je adviseren over de beste behandelmethode in jouw situatie.  

Incontinentie verpleegkundige en patiënte praten aan tafel

Wat te doen bij urineverlies?

Urineverlies kan erg vervelend zijn. Maar wat kan je doen bij urineverlies? Soms kan het maken van andere leefstijlkeuzes al veel verschil maken. Minderen met cafeïnehoudende drankjes, alcohol en stoppen met roken zijn veelgenoemde adviezen. Starten met bekkenbodemoefeningen en blaastraining helpen doorgaans ook goed. Maar urine-incontinentie kan soms alleen worden opgelost door medische behandelingen in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan medicatie of een kleine operatie.  

Incontinentiematerialen die kunnen helpen bij urineverlies

Blijf je toch last houden van ongewenst urineverlies? Dan kan het slim zijn om gebruik te maken van incontinentiematerialen. Deze zijn ontworpen om urine te absorberen of af te voeren. Gelukkig zijn de meeste incontinentiematerialen tegenwoordig een stuk zachter voor de huid.  Zo zijn er verschillende soorten incontinentie ondergoed beschikbaar, zowel voor incontinentie bij vrouwen als incontinentie bij mannen. Speciale absorberende incontinentiebroekjes zitten niet alleen comfortabel, maar zijn ook makkelijk in het gebruik, bijvoorbeeld tijdens het sporten. 

Bezoek het Continentiecentrum voor meer informatie over incontinentie

Het kan een hele uitdaging zijn om de juiste informatie op het gebied van incontinentie te vinden. Daarom is het Continentiecentrum ontworpen om jou te helpen! Aan de hand van verschillende artikelen, video’s en tips vertellen experts zoals een bekkenfysio, huisarts en UCS-verpleegkundige je alles wat je wil weten. Ook vind je hier meer informatie over verschillende continentie hulpmiddelen.

Heb je toch nog vragen? Ga dan naar het helpcentrum, hier worden veelgestelde vragen over incontinentie behandeld! 

Wil jij meer weten over de oorzaken van incontinentie en wat te doen bij urineverlies? Neem dan snel een kijkje!

Heb je last van incontinentieproblemen? Stel een bezoekje aan je huisarts niet te lang uit. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.  

Bron: UMC Utrecht

Gerelateerde blogposts

nl_NL