< Retour

Schaafwond behandelen in 4 stappen

Blog banner BHV-EHBO op school goed geregeld

Schaafwonden bewijzen dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Het is een veelvoorkomende, maar vervelende verwonding. Deze kan ontstaan door een valpartij, een ongeluk tijdens bijvoorbeeld het sporten of gewoon door iets simpels zoals een val van de fiets. De huid wordt dan geschaafd of geschraapt. Hoe dan ook, het is belangrijk om schaafwonden goed te verzorgen. Zo bevorder je een snelle genezing en kunnen vervelende littekens wellicht worden voorkomen. Wil jij weten hoe je een schaafwond het beste kunt behandelen? Wij leggen je het hieronder in 4 stappen uit.

#1: Reinig de wond

Om de genezing van een schaafwond te bevorderen is  het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen. Hierdoor voorkom je dat de wond gaat ontsteken. De eerste stap is het reinigen van de wond met water. Laat onder de kraan lauwwarm water over de schaafwond stromen. Hierdoor worden eventuele bacteriën en vuil verwijderd. Mochten er steentjes in de wond terecht zijn gekomen, dan kan je deze voorzichtig verwijderen met een pincet. Als de wond schoon is gespoeld dep je deze droog met een schone doek.

#2: Houd de wond vet

Tijdens het behandelen van een schaafwond, is het belangrijk om de wond vet te houden. Dit bevordert de genezing. Je houdt de wond vet door bijvoorbeeld een zalfkompres of hydrogel op de wond aan te brengen. Het vet houden van schaafwonden helpt namelijk bij het gemakkelijk verwijderen van verband en pleisters. Doe je dit niet, dan kan het verband aan de korst vast gaat kleven. Dat is geen pretje! Vastkleven vertraagt ook mogelijk de genezing, doordat het nieuwe weefsel wordt beschadigd.

Verder voorkomt het vet houden van de schaafwond dat deze uitdroogt. Een droge korst op de wond kan namelijk leiden tot jeuk en irritatie. Hierdoor zou je kunnen gaan krabben aan de wond en kan een beschadiging of infectie ontstaan. Door de wond vet te houden kunnen jeuk en irritatie voorkomen worden.

Om wonden vet te houden kan bijvoorbeeld een hydrogel of zalfkompres worden gebruikt. Bekijk hieronder het Heka zalfkompres en de Heka Syntec. 

Heb je de wond schoon gemaakt en ingevet? Dan is het tijd om een pleister aan te brengen. Een pleister beschermt de wond tegen vuil en vocht en bevordert ook de genezing. Het aanbrengen van pleisters lijkt wellicht een eenvoudige stap bij het behandelen van een schaafwond. Toch moet je rekening houden met bepaalde zaken om ervoor te zorgen dat de pleister goed blijft zitten.

Zo is het ten eerste belangrijk dat de huid om de wond heen volledig schoon en droog is. Verder is het belangrijk om een pleister te kiezen die geschikt is voor de wond. Let hierbij op de grootte van de wond en de locatie op het lichaam. Heb je een schaafwond op je handen of voeten? Maak dan gebruik van een waterdichte pleister. Zit de schaafwond op een deel van het lichaam dat veel beweegt? Dan is een wondpleister met een speciale kleeflaag misschien beter. Als je een gevoelige huid hebt is het belangrijk om een pleister te gebruiken die ontworpen is voor de gevoelige huid. Op deze manier voorkom je irritaties.

Van Heek Medical biedt een breed assortiment aan pleisters. Bekijk hier het assortiment en ontdek welke pleister het beste bij jou situatie past!

#4: Verzorg de wond

Het is belangrijk om een schaafwond goed te verzorgen. Zo zorg je ervoor dat de wond snel geneest en het risico op ontstekingen wordt verminderd. Dit doe je onder andere door de pleister regelmatig te checken. Neemt
de pleister geen bloed en wondvocht meer op? Dan is deze verzadigd. Dat betekent dat het tijd is om de pleister te vervangen. Gedurende de eerste dagen zal de wond relatief veel bloed en wondvocht lekken. Naarmate de tijd verstrijkt zal dit steeds minder worden.

Hoe vaak een gaasje of kompres moet worden verwisseld, is afhankelijk van het soort product dat je gebuikt. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van het katoenen Heka zalfkompres is het aan te raden om dit elke dag te verwisselen. Maar wanneer je gebruikt maakt van de Heka Syntec, hoeft alleen het secundaire verband (bijvoorbeeld een pleister) met regelmaat te worden vervangen. Dit zalfkompres kun je namelijk tot wel 3 dagen laten zitten. 

Ga voorbereid op weg met een HEKA verbandtrommel gezin/auto/kantoor. Verkrijgbaar bij jouw Service Apotheek

Schaafwonden: wanneer raadpleeg je een huisarts?

De meeste schaafwonden kan je gewoon thuis behandelen. Toch zijn er bepaalde situaties waarin het wellicht slim is om een huisarts te raadplegen:

  • Diepe schaafwonden – Bij een diepe schaafwond waar een flinke hoeveelheid bloed uit komt, is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts. Diepe schaafwonden kunnen namelijk leiden tot een infectie.
  • Infecties – Is de schaafwond rood en gezwollen, voelt deze warm aan en komt er pus uit? Dan is de wond wellicht ontstoken. Het is dan belangrijk om een huisarts te raadplegen. De huisarts kan antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen.
  • Ernstige pijn – Wanneer schaafwonden ernstige pijn veroorzaken die niet vermindert na het toepassen van eerste hulp, is het verstandig om een huisarts te contacteren. Dit zou namelijk een teken kunnen zijn van een meer ernstige verwonding. Denk bijvoorbeeld aan een botbreuk of een diepere wond. Dit kan medische aandacht vereisen.

Meer weten over wondverzorging?

Ook weten wat je moet doen bij andere soorten verwondingen? Via onze website vind je informatie over hoe te handelen bij o.a. snij- en brandwonden. Hier kan je ook onze handige en volledig gratis wondwijzer downloaden. Zo heb je alle informatie over wondverzorging altijd bij de hand! Makkelijk toch? 

Vergroot je kennis met de e-learnings in ons Educatiehuis

Nog meer weten over waar je op moet letten bij het verzorgen van verschillende soorten wonden? Neem eens een kijkje in ons Educatiehuis en vergroot bijvoorbeeld je kennis over wondzorg met onze
e-learning ‘eerste hulp bij wonden’! 

Gerelateerde blogposts

fr_FR