< Retour

9 tips voor nazorg en preventie bij een wond

Wondzorg blog banner

Voorlichting en preventie zijn belangrijke onderdelen in de organisatie van wondzorg, en dan met name tijdens de nazorgfase. Want hoe verklein je bijvoorbeeld de kans op een recidief? Daar vertellen we je graag meer over in deze blog!

Niet alleen de acute behandeling en verzorging is van groot belang; ook nazorg is een essentieel onderdeel van de volledige behandeling van wonden. Per aandoening of gediagnosticeerde wond kan de benodigde duur van de nazorg verschillen. Een belangrijk aandoening specifieke aspect dat aan bod hoort te komen in de nazorgfase, is het preventieve aspect. Daarmee help je het risico op recidieven verlagen. Maar waar moet je aan denken, als het gaat om preventie? Wij geven je 9 tips!

“Per aandoening of gediagnosticeerde wond kan de benodigde duur van de nazorg verschillen.”

Communicatie

#1: Neem (aandoeningsspecifieke) preventieve maatregelen ter voorkoming van een recidief. Volg daarvoor de aandoeningsspecifieke richtlijnen. Elk specifiek gezondheidsprobleem vereist zijn eigen benadering, daarom is het belangrijk om de aandoeningsspecifieke richtlijnen te volgen. Deze richtlijnen bieden waardevolle aanbevelingen en inzichten om recidieven te voorkomen. Proactief handelen en deze preventieve maatregelen toepassen, vermindert kans op terugkerende wonden aanzienlijk.

#2: Voor aandoeningsspecifieke details over diagnose, behandeling, nazorg en preventie wordt geadviseerd om de medisch-specialistische richtlijnen en NHG-standaarden te volgen. Om de beste zorg te bieden, is het van groot belang om de meest actuele medisch-specialistische richtlijnen en NHG-standaarden te volgen. Deze richtlijnen en standaarden bevatten gedetailleerde informatie over de diagnose, behandeling, nazorg en preventie van specifieke aandoeningen.

#3: Zorg voor een goede vocht- en voedingstoestand. Een goede vocht- en voedingstoestand speelt een cruciale rol in het bevorderen van wondgenezing. Het is van vitaal belang dat patiënten voldoende vocht en voedingsstoffen binnenkrijgen om het lichaam in staat te stellen beschadigd weefsel te herstellen. Het handhaven van een goede vochtbalans en een uitgebalanceerd voedingspatroon kan de genezingstijd verkorten en de kans op complicaties verminderen. Hierbij is het belangrijk om samen te werken met diëtisten en andere zorgprofessionals om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste voeding krijgen die specifiek is afgestemd op hun behoeften.

#4: Let op roken, drank en drugsgebruik bij de patiënt en adviseer de patiënt om deze middelen te vermijden. Als dat niet lukt, het gebruik ervan zoveel mogelijk te minimaliseren. Roken, overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik kunnen aanzienlijke nadelige effecten hebben op de wondgenezing. Het is van groot belang om patiënten bewust te maken van deze risicofactoren en hen te adviseren om deze middelen te vermijden. Als het vermijden ervan niet haalbaar is, is het van belang om het gebruik zoveel mogelijk te minimaliseren. Roken, drank en drugsgebruik kunnen de bloedtoevoer naar de wond beperken, het immuunsysteem verzwakken en de genezing vertragen. Door patiënten te ondersteunen bij het aanpakken van deze gewoonten het bieden van passende ondersteuning, kunnen we de kans op complicaties verminderen en de wondgenezing bevorderen.

#5: Adviseer de patiënt om voldoende te bewegen en val- en stootgevaar te voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging heeft vele voordelen voor de algehele gezondheid en wondgenezing. Het stimuleert de doorbloeding, versterkt het immuunsysteem en bevordert de genezing van weefsels. Het is belangrijk om patiënten aan te moedigen om binnen hun mogelijkheden voldoende te bewegen en tegelijkertijd val- en stootgevaar te vermijden. Het nemen van voorzorgsmaatregelen, zoals het verwijderen van obstakels en het gebruik van hulpmiddelen voor stabiliteit, kan helpen om onnodige verwondingen te voorkomen.

9 tips voor nazorg en preventie van een complexe wond

#6: Adviseer de patiënt om voor een goede algehele lichamelijke hygiëne te zorgen. Een goede algehele lichamelijke hygiëne is van cruciaal belang voor het bevorderen van wondgenezing en het voorkomen van infecties. Het is essentieel dat patiënten zich regelmatig wassen met milde zeep en warm water. Ze moeten extra voorzichtig zijn bij het reinigen van de wond zelf, waarbij ze de instructies van hun zorgverlener opvolgen

#7: Adviseer de patiënt om niet met klachten door te lopen, maar deze meteen bij de hoofdbehandelaar te melden. Het is van groot belang dat patiënten niet met klachten rond blijven lopen, maar deze direct melden bij hun hoofdbehandelaar. Het vroegtijdig signaleren van eventuele problemen kan complicaties voorkomen en zorgen voor tijdige interventies. Patiënten moeten worden aangemoedigd om open en eerlijk te communiceren over hun symptomen, zodat de zorgverlener de juiste maatregelen kan nemen om de wondzorg te optimaliseren.

#8: Zorg voor voldoende kennis over algemene wondzorg en onderhoudt kennis door regelmatige scholing. Het is essentieel dat zorgverleners over voldoende kennis beschikken op het gebied van algemene wondzorg. Door regelmatige bijscholing en training kunnen ze hun kennis en vaardigheden op peil houden en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en richtlijnen. Het Educatiehuis is een platform waar zorgverleners gratis toegang hebben tot waardevolle educatieve bronnen en trainingsmogelijkheden om je expertise in wondzorg verder te ontwikkelen. Klik hier voor de gratis e-learning over ulcus cruris, diabetische voet of skin tears!

#9: Spreek dezelfde (medische) taal en maak goede ketenafspraken met medebehandelaars. Een effectieve samenwerking en communicatie tussen zorgverleners is van essentieel belang om de beste wondzorg te bieden. Het is belangrijk dat alle betrokken zorgverleners dezelfde (medische) taal spreken en goed op elkaar zijn afgestemd. Het maken van goede ketenafspraken zorgt ervoor dat de overdracht van informatie soepel verloopt en dat alle aspecten van de wondzorg worden aangepakt. Door nauw samen te werken met medebehandelaars kunnen we de kwaliteit van zorg verbeteren en de beste resultaten voor onze patiënten bereiken.

Met deze aanbevelingen help je als behandelaar je patiënt adequaat op weg naar volledig herstel. Want dat verdient natuurlijk iedereen!

Bron: E-book ‘Basistheorie complexe wondzorg’, 2021.

Gerelateerde blogposts

fr_FR