Bedankt voor je aankoop van de Heka Siliconen snij- en schaafwondset!

👉 Instructievideo snijwond behandelen

👉 Instructievideo schaafwond behandelen

E-learning Eerste Hulp bij Wonden

Waar moet je wel (en vooral niet) op letten bij het verzorgen van een schaafwond, brandwond, of snijwond? En hoe zit dat met kneuzingen en verstuikingen? Test en vergroot je kennis over wondzorg!

Wil je meer informatie over onze Heka producten? Klik dan op onderstaande button.

Wat moet je doen bij welke wond?

Snijwond
Brandwond
Kneuzing, verstuiking
Sportblessures
Blaren

Een schaafwond is een oppervlakkige, niet erg bloedende wond. De bovenste laag van de huid is beschadigd en meestal vuil. Een schaafwond ontstaat vaak door het vallen of stoten, waarbij de huid ruw over een oppervlak wordt geschuurd.

Wat te doen?

  1. Spoel de wond schoon onder zacht stromend water. Indien geen schoon water aanwezig is, gebruik dan een huidontsmettingsmiddel. Oppervlakkig vuil mag ook met een pincet verwijderd worden.
  2. Dep of wrijf de schaafwond droog met bijvoorbeeld een washand.
  3. Schaafwond die blijft bloeden: dek steriel af met een niet-verklevend wondkompres of eilandpleister.
  4. Droge schaafwond: alleen steriel afdekken indien deze onder de kleding zit. Eventueel afdekken met een zalfkompres om te voorkomen dat de droge schaafwond openbarst.

Benodigde producten:

Meestal wordt een snijwond veroorzaakt door een scherp voorwerp, zoals een mes of een stuk glas. Bij een snijwond worden de gevoelszenuwen in de huid doorgesneden. Vandaar de vaak korte, felle pijn. Bij een snijwond kan er sprake zijn van veel bloedverlies.

Wat te doen?

  1. Spoel de wond schoon met lauw stromend (schoon) water of ontsmettingsmiddel.
  2. Druk een bloedende wond dicht.
  3. Reinig de huid rondom de wond en gebruik bij bloedverlies hechtstrips om de wondranden bij elkaar te houden.
  4. Dek daarna steriel af met een verband.
  5. Stopt de snijwond niet met bloeden of is de wond groter dan één centimeter? Ga dan naar de (huis)arts.

Een brandwond ontstaat doordat de huid in contact komt met bijvoorbeeld hete vloeistoffen (denk aan koffie en thee), hete gassen, vuur, chemische stoffen, straling of elektriciteit. Ook het sap van de plant Berenklauw kan voor brandwonden zorgen.

Eerste graad verbranding
Deze kun je zelf behandelen. De huid is dan rood, licht gezwollen en pijnlijk. Je ziet geen blaren of ontvellingen, maar een kleine oppervlakkige brandwond.

Andere verbranding?
Een tweede en/of derdegraadsbrandwond, brandwonden door elektriciteit en/of chemische stoffen of een brandwond groter dan een euromuntstuk? Raadpleeg dan altijd een (huis)arts of bel 112.

Kleding
Verwijder kleding om goed te kunnen koelen en om te zien waar de brandwond zich bevindt.

Wat te doen?

  1. Koel de brandwond 10 tot 20 minuten met zacht stromend lauw (15-30 graden) kraanwater. Richt de straal niet rechtstreeks op de wond, maar net daarboven. Bij een chemische verbranding koel je minimaal 45 minuten.
  2. Geen water beschikbaar? Gebruik dan een brandwondenkompres voor maximaal 20 minuten.
  3. Dek, indien gewenst, de wond af met een niet-verklevend wondkompres.
  4. Moet de brandwond gezien worden door een medisch professional? Dan volstaat het om de wond schoon af te dekken. Bijvoorbeeld met huishoudfolie.

Bij een kneuzing zijn spieren en bindweefsel beschadigd. Vaak zie je een blauwe plek en/of een zwelling. Een kneuzing kan over het gehele lichaam voorkomen.

Een verstuiking is een beschadiging aan de gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel. Een verstuiking komt voor bij gewrichten (enkel, pols, knie).

Meestal wordt een kneuzing of verstuiking veroorzaakt door een val, botsing of verstapping.

Wat te doen?

  1. Verwijder eventuele sieraden om afknelling te voorkomen
  2. Indien kneuzing van voet of enkel: verwijder de schoen. Bij voorkeur door het slachtoffer zelf. Indien de pijn verergert door het uittrekken, laat de schoen aan.
  3. Koel de pijnlijke plek 10-20 minuten. Bij het gebruik van een coldpack: breng het coldpack nooit direct op de huid aan, maar gebruik een dunne theedoek of de bijgeleverde hoes. Zo voorkom je dat de huid bevriest.
  4. Na het koelen kun je het gewricht zwachtelen om steun te geven. Deze moet weer verwijderd worden als er meer pijn ontstaat bij verbleking/blauwe verkleuring van tenen en/of vingers.
  5. Kan je onmogelijk vier stappen zetten zonder hulp? Neem dan contact op met je huisarts.

Blessures treden vaak op tijdens het sporten. Een te ver gerekte spier, een gewricht dat te ver of de verkeerde kant op kantelt of een pees die scheurt zijn voorbeelden van veel voorkomende sportblessures.

Wat te doen?

Belangrijk bij het voorkomen van een sportblessure:

  1. Bouw sportprestaties geleidelijk op, voorkom overbelasting.
  2. Houd een warming-up en een cooling-down.
  3. Indien je gevoelig bent voor verstuikingen of verzwikking: tape het zwakke gewricht (vinger, pols, enkel, knie etc.) in of leg een steunzwachtel aan.
  4. Zorg voor goede sportschoenen.

Belangrijk bij het behandelen van een sportblessure:

  1. Bij een verstuiking of kneuzing volg je de stappen zoals beschreven in hoofdstuk kneuzingen en verstuikingen.
  2. Gun de blessure voldoende herstel en bouw de sportprestaties geleidelijk weer op.

Een blaar is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid. Een blaar ontstaat vaak door wrijving of te veel druk op de huid. Bijvoorbeeld door schoenen die niet goed passen. Bij wrijving kunnen deze blaren opengaan.

Wat te doen?

  1. Beginnende blaar: laat bij voorkeur de blaar gesloten. Het blaardak is een zeer goede wondbedekker. Dek de blaar (steriel) af met een blarenpleister.
  2. Indien je de blaar door irritatie moet doorprikken:
    a. maak de huid schoon (met een huidontsmettingsmiddel) en droog.
    b. prik de blaar met een steriele naald aan de rand op twee plaatsen door.
    c. druk voorzichtig het vocht uit de blaar.
    d. dek de blaar steriel af.
fr_FR