< Retour

Ben jij al voorbereid op de Week van de Teek?

Banner week vd teek blog

De lente komt er weer aan! Reden om erop uit te trekken en lekker de natuur in te gaan. Maar ook: reden om jezelf goed op teken te controleren. Vooral tussen maart en oktober is het oppassen geblazen. Want een tekenbeet heb je in die periode al gauw opgelopen. Bovendien kun je er flink ziek van worden: veel teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Wanneer is de Week van de Teek?
Tijdens de Week van de Teek (17 tot en met 21 april 2023) besteden we massaal extra aandacht aan tekenbeten. We roepen iedereen op om goed op te letten en zich bewust te zijn van het risico op tekenbeten en de gevolgen ervan. Daarom vertellen we je graag hoe je een tekenbeet zo goed mogelijk kunt voorkomen, hoe je erachter komt of je er toch eentje hebt opgelopen en wat je in zo’n geval het beste kunt doen.

“Wees geen makkelijke prooi voor teken.”

Waar komen teken het meeste voor?
Deze vervelende beestjes zijn overal in het land te vinden, en dan met name in natuurlijke omgevingen. Niet alleen op de hei, in een weiland of in het bos, maar ook in het park en zelfs in je tuin. Ze verschansen zich graag in het hoge gras of onder de bladeren op de grond. Recent is ook gebleken dat ze zelfs in het korte gras in je eigen achtertuin zitten! 

Hoe voorkom je een tekenbeet?
Ten eerste: goed opletten geblazen. Teken zijn vaak niet groter dan 3 millimeter en zien er nogal onopvallend uit. Een teek merk je dan ook niet zomaar op.

Maak het de teek bovendien niet te gemakkelijk! Het is verstandig om, voordat je het bos intrekt, bijvoorbeeld, kleding te dragen die je voeten en benen goed bedekt. Te warm? Smeer de onbedekte huid dan in met een middel dat DEET bevat. Dit biedt geen volledige bescherming, maar het is beter dan niets.

Herken de tekenbeet op tijd
Grondige inspectie is geen overbodige luxe. Zie je de teek namelijk wel over het hoofd, dan verhoogt dat het risico op de ziekte van Lyme. Aanvankelijk ziet de teek eruit als een klein, zwart puntje. Na een paar dagen is de teek flink in omvang toegenomen en wat duidelijker zichtbaar. Ga er echter niet op zitten wachten en wees proactief! Het is zeer aan te raden om jezelf, zeker na een dagje in de natuur, goed op teken te controleren.

Hoe controleer je jezelf op teken?
Een teek kan zich op elke plek in je lichaam vastbijten. Toch zijn er verschillende plekken op het mensenlichaam waar ze bijzonder aan gehecht zijn: achter de oren, bijvoorbeeld. Maar ook in je nek, liezen, oksels en je knieholtes. Niet bepaald plekken die je zo gemakkelijk op eigen houtje kunt controleren! Wees dan ook niet bang om de hulp van een vergrootglas, spiegel of familielid in te roepen.

Wist je trouwens dat teken zich ook op je kleding kunnen bevinden? Controleer daarom ook de kleren die je die dag hebt gedragen en was ze voor de zekerheid op 60 graden (minimaal 30 minuten).

Wat doe je bij een tekenbeet?
O jee, tóch een teek gevonden… En nu? Snel handelen is noodzakelijk. Hoe langer een teek blijft zitten, hoe hoger de kans op nare gevolgen. Niet alleen is er haast bij geboden: ook de juiste aanpak is essentieel.

Laat de flesjes jodium, alcohol, olie en andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes vooral in de keukenla liggen. In plaats daarvan pak je een scherp, puntig pincet en trek je daarmee de teek voorzichtig bij de kop uit je huid. Daarna kun je je huid natuurlijk wel ontsmetten. De Heka tekenpincet is een kunststof pincet waarmee je teken op een veilige manier kunt verwijderen. Je vindt het pincet in onze webshop.

Wat te doen bij klachten
Ben je er niet helemaal gerust op dat je niets hebt opgelopen, of merk je klachten op nadat je de teek hebt verwijderd? Aarzel niet om contact op te nemen met je huisarts. Zorg ook dat je de komende drie maanden de plek waarop je de teek hebt gevonden, goed in de gaten houdt. Onze tip: neem elke paar dagen een foto van die plek, zo kun je makkelijk eventuele veranderingen signaleren. Bij verkleuringen of rode kringen bel je sowieso direct de huisarts. Die kan je eventueel een antibioticakuur voorschrijven.

Alle tips en informatie nog eens in een overzicht rustig nalezen? Download dan gratis onze checklist voor tekencontrole via onderstaande button.

Gerelateerde blogposts

fr_FR