< Terug

Feest, ook voor je blaas!

Blog feest voor je blaas

Kijk je uit naar de feestdagen? Of vind je het soms moeilijk om relaxed om te gaan met de drukte en stress erom heen? Dit zijn onze beste tips voor een ontspannen feestmaand.

Tip 1: Maak een plan 
Misschien heb je zin om de familie uit te nodigen, of laat je jezelf graag uitnodigen voor een diner of een feest. Maak een feestdagenplan! Het is alleen niet zo slim om december vol te plannen met “verplichtingen”. Dat geeft onnodige stress en dat is jammer. Als je voor de feestdagen op pad gaat, bedenk dan van tevoren hoe lang je onderweg zult zijn en of er toiletten beschikbaar zijn op de route en op de locatie. Neem voldoende beschermingsproducten mee, zodat je niet bang hoeft te zijn voor een ongelukje of lekkage. Wees er open over, zeker als je bij familie bent. Je bent lang niet de enige met een incontinentieprobleem, en misschien zorgt jouw openheid juist wel voor opluchting bij andere gasten.

“Een goed boek, een warm bad, een film of een grote legpuzzel maken: ook dat hoort bij de decembermaand.”

Tip 2: Wees lief voor jezelf 
De decembermaand is heel gezellig, maar kan ook druk en hectisch zijn. Zeker als je de druk voelt om je huis mooi te versieren, heel lekker te koken en de mooiste cadeautjes te kopen. Vergeet jezelf niet! Plan regelmatig een middag of een avond lekker helemaal niks. Een goed boek, een warm bad, een (kerst)film of een grote legpuzzel maken: ook dat hoort bij de decembermaand. Geniet ervan. 

Tip 3: Wees lief voor je blaas 
Regelmatig naar het toilet gaan en voldoende drinken ondersteunt de blaas bij zijn normale functie. Heb je een feestelijk diner, een feestje of een borrelafspraak? Alcohol, koolzuur, koffie en pikante gerechten kunnen bij sommige mensen de blaas extra prikkelen. Drink daarom altijd voldoende water. Dat is en blijft de beste drank voor je blaas. Wissel een alcoholisch drankje altijd af met een glas water. Ook heel fijn: kies voor verwarmende gemberthee met een beetje honing. En stel verder het toiletbezoek niet te lang uit, dat is alleen maar een belasting voor je blaas. 

Tip 4: Blijf lekker warm
Kou op de blaas is voor niemand fijn, maar zeker niet als je al een zwakke blaas hebt. Het is jammer als je door de kou bijna niet meer naar buiten wil! Investeer daarom in warm (thermo)ondergoed, warme sokken of kousen en goede warme winterschoenen. Wandelen is juist tijdens de feestdagen een heerlijke bezigheid. Bij het samen wandelen ontstaan vaak de mooiste gesprekken, en wandelen zorgt ervoor dat je hoofd lekker fris blijft en je eetlust op gang komt. 

Tip 5: Vergeet de rest van de maand niet! 
December heeft eigenlijk maar 4 feestdagen: sinterklaas, 2 kerstdagen en oudjaarsavond. De rest van de maand is… doodgewoon. Het is fijn om die 27 andere dagen in december lekker je eigen routines en gewoontes te volgen. Met gezond eten en drinken, met je eigen rituelen rondom je persoonlijke verzorging, en met het dagritme waar je lichaam aan gewend is. Onze biologische klok houdt niet zo van verstoring, en ook de blaas heeft het daar niet zo op. Blijf in december gewoon lekker leven zoals je gewend bent. Dan zijn de feestdagen ook écht bijzondere dagen!

Ga je binnenkort op vakantie? En wil je je continentiemateriaal meenemen? Bekijk onze uitgebreide blog met tips over het meenemen van incontinentiemateriaal op vakantie. Zo ga je met een gerust hart weg!

Disclaimer
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid laten schrijven door externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Aanpassingen in uw dieet dienen te allen tijde pas te geschieden na consultatie en in nauw overleg met de zorgverlener bij wie u onder behandeling bent. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.

Gerelateerde blogposts

nl_NL