Urine-incontinentie na je prostaatkankerbehandeling? Dit kun je ertegen doen!
Prostaatkanker komt bij veel mannen pas op latere leeftijd voor. Soms ontstaan urine-incontinentieproblemen nadat je bent behandeld voor prostaatkanker. Dit kan het gevolg zijn van een operatie en/of bestraling om prostaatkanker te bestrijden. Hoe kan de behandeling van prostaatkanker urine-incontinentie veroorzaken en wat kun je ertegen doen? Dat lees je in dit artikel.
Urine-incontinentie als gevolg van een prostaatoperatie
Tijdens een prostaatoperatie kan het zijn dat de sluitspier van je urinebuis gedeeltelijk wordt weggehaald. Vervelend want de sluitspier zorgt er normaliter voor dat je je blaas goed kunt afsluiten. Een gezonde sluitspier helpt je dus om volledige controle te hebben over wanneer je wel en niet urine verliest. Als deze door de operatie is aangetast, kan het lastig zijn om die controle te behouden.
Gelukkig heb je je bekkenbodemspieren nog! Als deze sterk genoeg zijn, kunnen ze de verminderde functie van de blaassluitpier compenseren en urineverlies voorkomen. Als je je inspant, bijvoorbeeld tijdens het sporten, traplopen of zelfs tijdens een flinke hoestbui, wordt daardoor namelijk extra druk op je bekken uitgeoefend. Sterke bekkenbodemspieren kunnen die druk opvangen, waardoor je geen last hoeft te krijgen van urine-incontinentie. Als je bekkenbodemspieren door de jaren heen verzwakt zijn geraakt, wordt het voor deze spieren een stuk moeilijker om die extra druk op je bekken goed op te vangen. Dit kan leiden tot ongewenst urineverlies, variërend van enkele druppels tot scheutjes urine. Deze vorm van urine-incontinentie wordt stressincontinentie of inspanningsincontinentie genoemd.
Urine-incontinentie als gevolg van bestraling
Een andere vorm van urine-incontinentie komt vaker voor bij mannen die vanwege prostaatkanker bestraling zijn ondergaan. Deze vorm heet aandrangincontinentie, ook bekend als urge-incontinentie. Daarbij kan er sprake zijn van onvrijwillig samentrekken van de spieren de blaas normaliter onder controle moeten houden. Mensen met aandrangincontinentie voelen overmatig vaak de aandrang om te plassen. Deze aandrang kan zo hevig zijn, dat deze plasaandrang niet (op tijd) onderdrukt kan worden. Je kunt dan een kleine hoeveelheid urine verliezen, maar ook de hele blaasinhoud.
Ongewenst urineverlies voorkomen en verhelpen
Ben je behandeld voor prostaatkanker en merk je dat je last hebt van urineverlies op ongewenste momenten? Dan is het belangrijk om na te gaan van welke vorm van incontinentie sprake is. Die informatie helpt je namelijk om je problemen op een zo effectief mogelijke manier aan te pakken. Je huisarts kan je helpen de oorzaak en de ernst van je klachten adequaat vast te stellen.
Bekkenbodemspieroefeningen
Zoals eerder in dit artikel al genoemd werd, zijn sterke bekkenbodemspieren essentieel om de controle over je blaas te kunnen behouden. Je doet er dan ook verstandig aan om deze bekkenbodemspieren regelmatig te trainen. Begin hiermee het liefst al een paar weken voordat je prostaatoperatie gepland staat, daarmee kun je het herstelproces flink bevorderen!
Heb je op dit moment al last van ongewenst urineverlies? Dan kunnen bekkenbodemspieroefeningen ook dienen als manier om je bestaande incontinentieklachten te verhelpen, of om de klachten in ieder geval te verlichten.
Zo train je je bekkenbodemspieren:
Span je bekkenbodemspieren een paar seconden lang aan en ontspan ze dan weer. Doe dit het liefst meerdere keren per dag en probeer de duur van het aanspannen op te bouwen tot je het tien seconden lang kunt volhouden.
Blaastraining
Blaastraining kan eveneens helpen om incontinentieproblemen te voorkomen of verhelpen. Zorg ervoor dat je op vaste momenten het toilet bezoekt, ga rechtop zitten tijdens het plassen en geef jezelf voldoende tijd om de blaasinhoud zo goed mogelijk te legen.
Leef gezond!
Een gezonde levensstijl kan je ondersteunen bij het verlichten van deze klachten. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van voldoende water en weinig alcohol of cafeïnehoudende dranken.
Praat met je arts
Merk je dat je toch veel last blijft houden van urine-incontinentie na de behandeling van prostaatkanker? Neem dan gerust contact op met je behandelend arts om na te gaan of je klachten op een andere manier behandeld kunnen worden. Om urine-incontinentie bij mannen te behandelen, kan het in sommige gevallen raadzaam zijn om een kunstsfincter, male sling of ballontherapie te overwegen.
Incontinentiematerialen voor mannen
Mocht je tot die tijd blijven kampen met urineverlies, laat je er dan vooral niet van weerhouden om deel te nemen aan je favoriete activiteiten. Er bestaan inmiddels tal van comfortabele incontinentiematerialen die speciaal voor mannen zijn ontwikkeld. Daarmee kun je er met een gerust hart op uit!
Meer weten over urine-incontinentie bij mannen? Lees dan ook dit artikel.