< Back

Intermittent fasting en diabetes

Intermittent fasting en diabetes

Intermittent fasting is de laatste jaren erg populair geworden. Vooral onder mensen die hun gezondheid willen verbeteren. Maar hoe zit het met mensen die diabetes hebben? Is intermittent fasting geschikt voor hen? En waar moet je op letten als je diabetes hebt en wilt vasten? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting wordt ook wel periodiek vasten genoemd. Hierbij wissel je af tussen periodes van eten en niet eten. Het gaat niet zozeer om wat je eet. Het gaat er meer om wanneer je eet. Het doel van intermittent fasting is om je lichaam in een staat van ketose te brengen. Daarbij verbrand je vet in plaats van glucose.

Intermittent fasting is geen dieet, maar een manier van eten. Je hoeft geen calorieën te tellen. Ook hoef je geen voedingsgroepen te vermijden. Of speciale supplementen te nemen. Je hoeft alleen te bepalen wanneer je eet en wanneer niet.

Wat doet vasten met je lichaam?

Vasten heeft verschillende effecten op je lichaam. Zowel op korte als op lange termijn. Als je vast, gebeurt er het volgende:

  • je bloedsuikerspiegel daalt. Hierdoor maak je minder insuline aan. Dit verbetert je insulinegevoeligheid. Ook verlaagt het je risico op diabetescomplicaties;
  • je lichaam schakelt over van glucoseverbranding naar vetverbranding. Hierdoor maak je ketonen aan. Ketonen zijn een alternatieve brandstof voor je hersenen en andere organen. Ze kunnen je energie en focus verhogen;
  • je groeihormoonniveau stijgt. Hierdoor kun je spiermassa en botdichtheid behouden of vergroten. Groeihormoon stimuleert ook de vetverbranding en de celvernieuwing.
  • je ontstekingsniveau daalt. Hierdoor kan je immuunsysteem beter functioneren. Zo ben je minder vatbaar voor chronische ziekten.
  • je autofagie neemt toe. Hierdoor kan je lichaam beschadigde cellen, eiwitten en organellen opruimen en recyclen. Autofagie beschermt je tegen kanker en infecties. Maar ook tegen neurodegeneratieve aandoeningen en veroudering.

Zeg hallo 👋 tegen Betica Halo

Maak kennis met de nieuwste Betica HALO pennaalden, een evolutie op pennaaldengebied, die zorgt voor:

  • Meer injectiecomfort
  • Meer controle over de insuline toediening
  • Meer gebruiksgemak door de grotere beschermkap

Probeer Betica HALO zelf en vraag een gratis proefpakket aan.

Betica Halo met cirkel

Intermittent fasting en diabetes

Intermittent fasting kan een interessante optie zijn voor mensen met diabetes. Het kan namelijk helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Maar ook om de insulinegevoeligheid te verbeteren. Ook helpt het om gewicht te verliezen en de gezondheid te bevorderen. Toch is intermittent fasting niet zonder risico’s of uitdagingen voor mensen met diabetes. Het vereist een goede voorbereiding, begeleiding en aanpassing. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren. Heb je diabetes en wil je intermittent fasting proberen? Raadpleeg dan je arts en monitor je bloedsuiker en medicatie nauwkeurig.

Intermittent fasting kan verschillende effecten hebben op je diabetes. Dit is afhankelijk van:

  • het type diabetes dat je hebt;
  • de vorm van intermittent fasting die je kiest;
  • de duur en frequentie van je vastenperiodes;
  • je voeding;
  • je lichamelijke activiteit;
  • je medicatie;
  • je individuele reactie.

Hieronder bespreken we de belangrijkste aspecten van intermittent fasting. Zowel voor mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2.

Intermittent fasting - diabetes type 1

Intermittent fasting heeft voordelen en nadelen voor mensen met diabetes type 1. Aan de ene kant kan intermittent fasting de insulinegevoeligheid verhogen. Ook kan het helpen bij het stabiliseren van bloedsuiker. Of bij gewichtsverlies en verbetering van de gezondheid. Aan de andere kant kent intermittent fasting ook hoge risico’s. Zo verhoogt het de kans op hypoglykemie (te lage bloedsuiker). Maar ook op ketoacidose (te hoge ketonen). Dit komt vooral voor wanneer de insulinedosering niet goed wordt aangepast. 

Heb je diabetes type 1 en wil je intermittent fasting proberen? Raadpleeg dan altijd van tevoren je arts of diëtist. 

Hypoglykemie 

Hypoglykemie kan optreden als de bloedsuiker onder de 4 mmol/l zakt. Dit kan leiden tot verschillende symptomen. Bijvoorbeeld trillen, zweten, hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, honger, verwardheid of bewustzijnsverlies. Hypoglykemie kan worden veroorzaakt door:

  • te veel insuline te weinig koolhydraten;
  • te veel lichaamsbeweging;
  • alcohol;
  • stress;
  • ziekte.

Hypoglykemie kan worden behandeld door snelwerkende koolhydraten te eten of te drinken. Denk hierbij aan druivensuiker, fruitsap, honing of frisdrank.

Ketoacidose

Ketoacidose kan optreden als de ketonen in het bloed te hoog worden. Dit kan leiden tot verschillende symptomen. Bijvoorbeeld misselijkheid, braken, buikpijn, ademhalingsproblemen, vermoeidheid, verwarring of coma. Ketoacidose kan worden veroorzaakt door:

  • te weinig insuline;
  • te veel koolhydraten;
  • infectie;
  • stress;
  • ziekte.


Ketoacidose is een levensbedreigende situatie die onmiddellijke medische hulp vereist.

Intermittent fasting - diabetes type 2

Intermittent fasting kan voor mensen met diabetes type 2 veel voordelen hebben. Zo helpt het om bloedsuiker te verlagen en insulinegevoeligheid te verbeteren. Maar ook bij het verminderen van gewicht en bevorderen van de gezondheid. Intermittent fasting kan soms zelfs leiden tot het omkeren of genezen van diabetes type 2. Dit wanneer het gepaard gaat met een gezonde voeding en levensstijl. Dit betekent dat de bloedsuiker weer normaal wordt. Zonder hulp van medicijnen of insuline.

Toch blijft het belangrijk om voorzichtig te zijn. Raadpleeg dan ook altijd een arts voor je begint met intermittent fasting. 

Intermittent fasting en diabetes - waar moet je op letten?

Intermittent fasting heeft ook nadelen voor mensen met diabetes. De risico’s zijn wel hoger voor mensen met diabetes type 1. Dit komt doordat zij meer kans hebben op hypoglykemie of ketoacidose.
Heb je diabetes en wil je intermittent fasting proberen? Dan moet je dus extra voorzichtig zijn. Houd rekening met onderstaande aspecten.

Overleg met je arts of diëtist

Overleg met je arts of diëtist voordat je begint met intermittent fasting. Zij kunnen je adviseren. Bijvoorbeeld over de geschiktheid, veiligheid en haalbaarheid van intermittent fasting. Ook kunnen ze je helpen bij de aanpassing van je insulinedosering, voeding en lichamelijke activiteit.

Kies een vorm van intermittent fasting die bij jou past

Kies een vorm van intermittent fasting die bij je past. Zorg ook dat je langzaam begint. Je kunt beginnen met een kortere vastenperiode zoals 12 uur. Deze kan je geleidelijk verlengen tot 16 uur of langer. Dit is afhankelijk van hoe je je voelt. Je kunt ook kiezen voor een minder frequente vorm van intermittent fasting. Bijvoorbeeld de 5:2 methode. Hierbij vast je alleen op 2 dagen per week. Je kunt ook experimenteren met verschillende tijdstippen van eten en vasten. Bijvoorbeeld door je ontbijt over te slaan of je avondeten te vervroegen.

Blijf je bloedsuiker en ketonen controleren

Meet je bloedsuiker en ketonen regelmatig. Doe dit vooral in het begin. Maar ook tijdens en na je vastenperiodes. Je kunt hiervoor een bloedglucosemeter en een ketonenmeter gebruiken. Houd je bloedsuiker en ketonen binnen de streefwaarden. Deze spreek je met je arts af. Pas je insulinedosering, voeding en lichamelijke activiteit zo nodig aan. Wees alert op tekenen en symptomen van hypoglykemie of ketoacidose. Grijp snel in als die optreden.

Eet gezond en gebalanceerd

Eet gezond en gebalanceerd tijdens je eetperiodes. Vermijd te veel of te weinig koolhydraten. Kies voor complexe koolhydraten met een lage glycemische index. Bijvoorbeeld volkoren granen, peulvruchten, groenten en fruit. Eet voldoende eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Zorg er ook voor dat je genoeg water drinkt. Vermijd te veel zout, suiker, alcohol, cafeïne en bewerkte voedingsmiddelen. Je kunt ook gebruik maken van de koolhydratentelling

Diabetes en Ramadan

Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Tijdens deze periode vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Dit betekent dat ze niets eten of drinken. Dus ook geen water, medicijnen of injecties.

Brengt vasten tijdens de Ramadan dan ook risico’s met zich mee voor diabetici? Het antwoord is: ja. Denk bijvoorbeeld aan hypoglykemie, hyperglykemie, uitdroging, ketoacidose of trombose. Het vasten tijdens de Ramadan wordt daarom soms afgeraden voor mensen die:

  • diabetes hebben en insuline gebruiken;
  • ernstige complicaties hebben.

Heb je diabetes en ga je toch vasten tijdens de Ramadan? Zorg dan dat je goed overlegt met je arts of diëtist. Blijf ook je bloedsuiker en ketonen regelmatig meten. Eet tenslotte tijdens de suhoor (voor zonsopgang) en iftar (na zonsondergang) gezond en gebalanceerd.  

Zeg hallo 👋 tegen Betica Halo

Maak kennis met de nieuwste Betica HALO pennaalden, een evolutie op pennaaldengebied, die zorgt voor:

  • Meer injectiecomfort
  • Meer controle over de insuline toediening
  • Meer gebruiksgemak door de grotere beschermkap

Probeer Betica HALO zelf en vraag een gratis proefpakket aan.

Betica Halo met cirkel

Disclaimer
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid laten schrijven door externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Aanpassingen in uw dieet dienen te allen tijde pas te geschieden na consultatie en in nauw overleg met de zorgverlener bij wie u onder behandeling bent. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.

Gerelateerde blogposts

en_GB