Checklist: katheters meenemen op vakantie

Reizen kan een geweldige ervaring zijn. Maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Vooral voor mensen die katheters gebruiken. Gelukkig zijn er verschillende tips die kunnen helpen. In dit artikel delen we een handige checklist voor op vakantie met katheters. Zo wordt de reis voor mannen en vrouwen met urineverlies comfortabel en stressvrij.

Wil je naast de checklist, ook een aantal handige tips? Lees dan verder! Zo ga je met een gerust hart op vakantie.

Tip #1: Plan vooruit en neem voldoende mee

Het is cruciaal om vooruit te plannen. Neem voldoende incontinentiemateriaal mee voor de duur van je reis. Schat het aantal vervangingen in dat je nodig hebt. En voeg dan wat extra toe. Het is beter om te veel mee te nemen dan te weinig. Vooral als je naar een locatie reist waar je mogelijk niet het gewenste materiaal kan vinden.

Tip #2: Gebruik speciale reisverpakkingen

Er zijn speciale reisverpakkingen beschikbaar voor incontinentiemateriaal die het gemakkelijker maken om het discreet en georganiseerd mee te nemen. Deze verpakkingen zijn meestal compact, geurbestendig en kunnen gebruikt worden om gebruikte materialen veilig weg te gooien.

Zorg ervoor dat je een reisverpakking bij de hand hebt om je incontinentiemateriaal op een hygiënische manier te beheren.

 

Tip #3: Plan je toiletbezoeken

Plan je toilet bezoek als je met het vliegtuig gaat. Katheteriseer vlak voor het inchecken. Zodat je je daar geen zorgen om hoeft te maken.

Kijk of er een rolstoeltoilet beschikbaar is. Daar is altijd een afvalbak aanwezig om jouw materiaal discreet weg te gooien. Bij de mannentoiletten is er niet altijd een afvalbak aanwezig.

Wist je dat koffie ervoor zorgt dat je vaker moet plassen? Cafeïne is namelijk een afvalstof die je lichaam kwijtraakt via de urine.
 
Als je nog meer wilt weten over de invloed van voeding op incontinentie, doe dan onze nieuwe e-learning ‘De invloed van voeding op de blaas en darmen’!
 
In de e-learning leer je welke etenswaren en dranken invloed hebben op (in)continentie. Maar ook welke tips en tricks je gemakkelijk in het dagelijks leven kan toepassen om de klachten te verminderen.

Tip #4: Zoek naar toegankelijke faciliteiten

Zoek bij het plannen van de vakantie naar de faciliteiten voor mensen met incontinentie. Kijk of je hotel beschikt over speciale voorzieningen. Bijvoorbeeld prullenbakken voor het weggooien van materiaal. En badkamers met voldoende ruimte en privacy.

Gebruik de WheelMate app om tijdens de reis te weten waar de dichtstbijzijnde wc te vinden is

#5: Verdeel je incontinentiemateriaal over je bagage

Reis je met het vliegtuig? Let er dan op dat je je materiaal verdeelt over je bagage. Het zou je maar gebeuren dat je bagage niet aankomt op de bestemming. Dan heb je in je handbagage nog extra materiaal. En hoef je je geen zorgen te maken.

Informeer bij de reisorganisatie/vliegmaatschappij hoeveel handbagage je kan meenemen. Zorg dat je een verklaring van de huisarts meeneemt. En informeer bij je leverancier of zij een reiscertificaat hebben.

Zorg dat je in je handbagage reinigings- en desinfectiegel meeneemt.

Twijfel je over wat te doen met jouw klachten? Of zoek je een oplossing voor een ander? Onze onafhankelijke specialisten zijn er voor jou. Zo ben je nooit alleen. 

De plek waar alles over incontinentie bij elkaar staat. Handig toch? Dat is het Continentiecentrum. Zo hoef je nooit lang te zoeken. 

Tip #6: Stop de katheters tussen je kleding

Stop de katheters die je meeneemt in je koffer, altijd in het midden tussen je kleren. Dit voorkomt bevriezing als je koffer in het laadruim ligt.

Neem blaasspoeling altijd mee als handbagage (maximaal 100 ml). Deze mag namelijk niet in het laadruim. De meeste katheters kunnen tot 24 uur bewaard worden bij een temperatuur onder 0 en tot 60 graden zonder beschadigd te raken.

Informeer bij de leverancier/fabrikant om het specifiek na te vragen voor jouw katheter.

Tip #7: Maak gebruik van handige hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die het reizen met incontinentiemateriaal gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan geur absorberende zakjes om ongewenste geurtjes te voorkomen.

Maar ook wegwerphandschoenen voor hygiënisch gebruik. En de vochtige doekjes voor een snelle schoonmaak. Neem deze handige hulpmiddelen mee in je reisbagage. Zodat je altijd alles bij de hand hebben.

Tip #8: Overweeg om compacte katheters mee te nemen op vakantie

Deze hebben de volgende voordelen:

  • Zijn al geactiveerd en gebruiksklaar. De kans op bacteriën en een urineweg infectie verkleint.
  • Makkelijk en onopvallend op te bergen en mee te nemen. Vanwege het ontwerp ook makkelijk weg te gooien.
  • Nemen minder ruimte in beslag in de tas of koffer.

Tip #9: Neem een medische verklaring mee

Zorg bij een verblijfskatheter dat tijdens de reis de opvangzak goed hangt. Dit betekent: lager dan heuphoogte. Dit bevordert een goede afvloei. Geef bij een fouillering aan dat je dit in een aparte ruimte wilt doen. Geef dit van te voren aan om misverstanden te voorkomen. Houdt de medische verklaring ook bij de hand.

Om het je gemakkelijk te maken hebben we een inpaklijst en -tips in een overzicht gezet. Denk hierbij aan het aanvragen van de medische verklaring. Maar ook het opvragen van de medicatie overzicht bij jouw apotheek.

Ook is er op de checklist ruimte voor jouw eigen notities. Zo heb je alles wat je niet moet vergeten bij elkaar. 

Download de gratis checklist via onderstaande button! 

Tip #10: Fouilleren mag in een aparte ruimte

Het advies is om hiervoor een medische verklaring mee te nemen. Door een arts wordt aangegeven dat hulpmiddelen noodzakelijk zijn. 

Tip #11: Controleer jouw accommodatie

Neem voor je op reis gaat contact op met je accomodatie. Bespreek je specifieke behoeften met betrekking tot incontinentiemateriaal. Informeer hen over jouw situatie. En vraag of ze extra voorzieningen kunnen regelen. Zoals het verstrekken van extra prullenbakken. Of het regelen van speciale afvalverwijdering. Door dit van tevoren te regelen, kun je onnodige stress tijdens jouw reis voorkomen.

Tip #12: Let op de waterkwaliteit in het buitenland

De waterkwaliteit in het buitenland is vaak anders dan in Nederland. Neem katheters mee die al een water sachet hebben. Of gebruik water uit flessen.

Niets vergeten? Print dan de checklist. Pak deze erbij tijdens het inpakken. Zo ga je met een gerust hart op vakantie!

Reizen met incontinentie hoeft geen belemmering te zijn voor mannen en vrouwen met urineverlies. Je wil graag genieten van een geweldige vakantie. Met de juiste voorbereiding kan je comfortabel en stressvrij op reis gaan. Met deze tips ga je hopelijk vol vertrouwen op vakantie. Geniet ervan!

Met het warme weer op vakantie is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Wist je dat je van sommige drankjes vaker moet plassen? Lees hier meer over in onze blog.

Waarmee kan ik je helpen?

Neem contact op met Sandra en bel 088 12345656 of stuur een mail

en_GB