< Terug

Houd je hoofd koel met deze EHBO-tips!

Zomer heet zweten sporten werken

Sporten en werken in de zomer: zo voorkom je oververhitting
Actief bezig in de hitte? Of je deze zomer nu vaak gaat sporten, of gewoon hard aan het werk bent: zorg ervoor dat je goed bent voorbereid op het warme weer! Want fysieke inspanning in de zomermaanden: dat neemt de nodige risico’s met zich mee. Daarmee maak je het jezelf een stuk moeilijker om je lichaamstemperatuur goed te blijven regelen. Oververhitting kan bijvoorbeeld huiduitslag, uitdroging, uitputting en zelfs een hitteberoerte tot gevolg hebben. Niet bepaald zaken waar je op zit te wachten! Wat gebeurt er zoal met je lichaam als je flink sport of hard aan het werk bent in de hitte? En hoe kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van fysieke ongemakken? Dat en meer lees je in dit artikel!

Bewegen in zomerse temperaturen
Hou je ervan om je conditie het hele jaar door op peil te houden? Goed bezig! Toch is het verstandig om in de zomer extra goed op te letten. Wie zich goed voorbereidt, heeft zo veel mogelijk profijt van het sporten en zo min mogelijk last van de hitte.

Hitte-uitslag
Het sporten tijdens warme dagen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je last krijgt van huiduitslag. Hoe dat zo? Als je je flink inspant, gaan je zweetkliertjes openstaan zodat je gaat zweten om je lichaam je verkoelen. Maar als daarbij tijdens het bewegen ook wrijving ontstaat, kun je last krijgen van hitte-uitslag. Deze rode, soms jeukende uitslag, komt vooral voor op de onderbenen. Hoe je dergelijke narigheid vermijdt? Door niet in de volle zon te gaan sporten, bijvoorbeeld. Maar ook door je huid tussentijds af te koelen met water en na het sporten een lauwwarme douche te nemen, verlaag je de kans dat je last krijgt van deze uitslag.

Uitdroging
Wie zich flink in het zweet werkt, verliest logischerwijs de nodige hoeveelheid vocht. Zeker tijdens de warmere maanden is het opletten geblazen. Drink daarom niet alleen voor het sporten, maar ook tijdens en erna voldoende water. Daarmee voorkom je uitdrogingsverschijnselen als hoofdpijn, sufheid en lusteloosheid.

Uitputting
In het verlengde van lusteloosheid ligt, jawel, uitputting. Uitputting hoeft niet alleen te ontstaan door het vele bewegen en een te lage vochtinname; ook de hitte kan dit probleem veroorzaken. Hitte-uitputting merk je overigens aan meer symptomen dan alleen vermoeidheid. Als je extreem veel zweet verliest, je huid er ongewoon bleek of rood gaat uitzien, je spieren verkrampen en je je misselijk voelt of het gevoel hebt dat je wel eens zou kunnen flauwvallen, is het ontzettend belangrijk om snel te handelen! Ook als je merkt dat je sport-buddy last krijgt van dergelijke symptomen, is het essentieel om direct actie te ondernemen.
Zorg ervoor dat de persoon die deze klachten ervaart, in een koele omgeving (of ten minste de schaduw) kan gaan zitten of liggen. Voldoende vocht innemen is, zoals eerder genoemd, van belang.

Oppassen geblazen: hitteberoerte
Verergeren de symptomen en maak je je zorgen? Bel dan 112 of zorg ervoor dat iemand het noodnummer voor je belt. Je wil namelijk voorkomen dat hitte-uitputtingsverschijnselen overgaan in een daadwerkelijke hitteberoerte. Zo’n beroerte is gevaarlijk. Je herkent een hitteberoerte aan de volgende symptomen:

  • Moeizame ademhaling
  • Versnelde hartslag
  • Stijgende lichaamstemperatuur
  • Zweten stopt geheel
  • Psychische klachten, zoals angstaanvallen, hallucinaties en verwardheid

Wanneer dit gebeurt, bel dan direct 112, zorg ervoor dat de persoon die last heeft van zulke verschijnselen, in een koele omgeving kan liggen. Laat deze persoon niet eten of drinken tot medische hulp ter plaatse is. Je kunt de oksels, liezen en de nek koelen met coldpacks of een koud flesje water, maar let er tegelijkertijd op dat de persoon niet gaat rillen.

BHV’ers opgelet: is jouw organisatie goed voorbereid op de zomermaanden?
Als BHV’er ben je de aangewezen persoon om een oogje in het zeil te houden op de werkvloer, ook wanneer de temperatuur stijgt. Waar let je zoal op? Hieronder lees je alvast enkele belangrijke zaken om aan te denken.

Aan het werk in de hitte?
Op de werkvloer doe je er goed aan om tijdens de warmere dagen voldoende water binnen te krijgen en wat minder vochtafdrijvende dranken zoals koffie en energiedrankjes te drinken. Zo houd je je vochthuishouding op peil. Daarnaast is het verstandig om niet al te warme of strakke kleding te dragen. Als een uniform gedragen moet worden, zal dit ook geschikt moeten zijn voor de warmere dagen.
Werkgevers en leidinggevenden moeten er bovendien zorg voor dragen dat de temperatuur in de werkomgeving niet te hoog wordt om veilig in te kunnen blijven werken. Zorg in ieder geval voor voldoende luchtcirculatie, bijvoorbeeld door ventilatoren of airconditioners aan te zetten. Staan er veel hitteproducerende apparaten op de werkvloer die niet perse de hele dag aan hoeven te blijven staan? Zet deze apparaten dan uit wanneer ze niet gebruikt worden. Scheelt weer een paar graden!

Werken in de buitenlucht
Vereist het takenpakket dat medewerkers in de buitenlucht aan de slag gaan? Dan moet er eveneens adequaat gehandeld kunnen worden, mochten ze klachten ervaren als gevolg van overmatige blootstelling aan de zon en de bijkomende hoge temperaturen. Het liefst voorkom je zulke klachten natuurlijk! Daarom is het niet alleen voor werkgevers en leidinggevenden, maar ook voor BHV’ers belangrijk om erop te letten dat medewerkers niet overmatig veel last hoeven te krijgen van de hitte. Check bijvoorbeeld of de werkzaamheden zoveel mogelijk in de schaduw kunnen worden uitgevoerd. Daarmee kan de tijd die medewerkers eventueel in de brandende zon moeten doorbrengen, hopelijk worden teruggebracht tot het minimum.

Pak je pauze!
We raden aan om de fysiek meest zware taken zoveel mogelijk in de vroege ochtend te laten uitvoeren, nog voordat het kwik oploopt. Risicogroepen moeten daarnaast zoveel mogelijk worden ontzien. Bovendien moeten alle medewerkers voldoende tijd krijgen om een extra pauze in te kunnen lassen, zeker als ze merken dat ze last krijgen van verschijnselen van oververhitting.

Maak je je zorgen? Bel 112.
Toch kan het voorkomen dat iemand zelf niet merkt dat de warmte diegene teveel wordt. Als BHV’er ben jij daar natuurlijk extra alert op! Merk je dat iemand onwel begint te worden? Bel dan direct 112.

Bronnen: BHV Nederland en 101 BHV

Gerelateerde blogposts

nl_NL