< Terug

Diabetes en de feestdagen: dit zijn de beste tips!

Blog diabetes feestdagen

Van diabetes heb je nooit vakantie, dus ook tijdens de feestdagen is diabetes een factor om rekening mee te houden. Maar feest en diabetes gaan gelukkig prima samen. Met onze tips komen jij en je diabetes de feestdagen heel goed door.

Tip 1: Eet stiekem gezond
Ga jij (een deel van) het kerstdiner of de borrelhapjes maken? Maak ze stiekem gewoon hartstikke gezond. Een groentesoep of salade als voorgerecht, vette vis of wraps met peulvruchten en heel veel groenten bij het hoofdgerecht en een nagerecht met vers fruit of extra pure chocolade. Voor de borrelhapjes ga je voor vis, noten, cherrytomaatjes, koolhydraatarme toastjes… Als je veel aandacht besteedt aan de opmaak, zal niemand door hebben dat het allemaal heel gezond is. Of toch wel: men gaat van tafel zonder een overvolle buik en een energiedip. Mooi meegenomen!

“Alles is goed, zolang jij je er fijn bij voelt.”

Tip 2: Water is je beste vriend
Bij feest hoort een drankje. Neem jezelf voor om naast elk alcoholisch drankje minstens één glas water te drinken. Maak daar ook iets feestelijks van, met een mooie karaf op tafel of met sprankelend bronwater. Veel water drinken helpt je hoofd fris te houden en zorgt dat je niet snel te veel drinkt. Extra feestelijk tipje: schenk champagneglazen in met sprankelend bronwater en doe daar wat granaatappelpitjes bij. De pitjes gaan ‘dansen’ in het glas en het staat heel feestelijk. En: tegenwoordig zijn er heel veel alcoholvrije variaties op wijn, bier, gin-tonic en cocktails te koop!

Tip 3: Hap een beetje zuurstof
Natuurlijk is de decembermaand een maand van gezellig binnen zijn, met de kaarsen aan en de gordijnen dicht. Maar…. hap ook elke dag zeker wat zuurstof! Een wandeling voor of na het kerstontbijt of op oudjaarsdag zorgt voor een frisse neus en zet je spieren ook lekker aan het werk. Dat is heel fijn voor je bloedsuikers en het zorgt dat je niet duf wordt van het bankhangen.

Tip 4: Kijk op de kalender
Als je het goed beschouwt, heeft december maar 4 feestdagen: sinterklaas, kerst en oudjaarsavond. We noemen het dan wel een feestmaand, maar er zijn in deze maand ook 27 doodgewone dagen. Je kunt het jezelf moeilijk maken vanaf de eerste pepernoot in de winkel (begin september) tot de eerste oliebollenkraam (1 oktober) tot aan nieuwjaarsdag en alle nieuwjaarsborrels (tot ver in januari). Of je houdt het puur bij de feestdagen en probeert de rest van de maand “gewoon” te blijven doen. Wel zo fijn voor je diabetes!

Tip 5: Maak er geen wedstrijd van
Het langste Sintgedicht, de grootste kerstboom, de mooist verpakte cadeautjes, het meest luxe diner, de hoogste vuurpijlen? Je zou er bijna stress van krijgen! Maar de feestdagen zijn geen wedstrijd. Laat je niet gek maken, die stress laat je bloedsuikers alleen maar omhoog schieten. Doe dit jaar eens precies waar jij je goed bij voelt. Slow feestdagen! Lekker uitslapen, een goed gesprek met vrienden, dikke trui aan, kleine lieve cadeautjes, een wandeling door de natuur en misschien wel “gewoon” stamppot op tafel. Alles is goed, zolang jij je er fijn bij voelt. En heb je familie of vrienden waar de tradities wél heel zwaar tellen? Geef er dit jaar eens een eigen, speelse, draai aan. Organiseer bijvoorbeeld een sjoeltoernooi, maak een kerstvuur in de tuin of doe een spelletje aan tafel. Relax!

Disclaimer
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid laten schrijven door externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Aanpassingen in uw dieet dienen te allen tijde pas te geschieden na consultatie en in nauw overleg met de zorgverlener bij wie u onder behandeling bent. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.

Gerelateerde blogposts