Nederlanders krijgen gemiddeld zo’n 68 gram aan ‘vrije suikers’ binnen. Per dag! Dat zijn 17 suikerklontjes. Daarmee voldoet ruim 60% van de volwassenen niet aan de richtlijn van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Die adviseert namelijk om per dag niet meer dan 25 gram aan vrije suikers binnen te krijgen. Dat komt neer op zes tot zeven suikerklontjes. En daar hebben ze goede redenen voor. De overmatige consumptie van vrije suikers kan namelijk leiden tot een verhoogde bloeddruk en een hoger risico op hart- en vaatziekten. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten!
Vrije suikers
Dit advies geldt alleen voor de hoeveelheid toegevoegde suikers. Maar wat zijn dat nou precies? Het zijn suikers die fabrikanten toevoegen aan ons eten om het bijvoorbeeld een aangename textuur te geven of om de producten langer houdbaar te maken. Maar vooral omdat we het eten daardoor nóg lekkerder vinden. Het gaat dus niet over de suikers die van nature al in je appel of aubergine aanwezig zijn.
Suiker is niet slecht. Het gaat om de hoeveelheid die we consumeren. Je lichaam heeft namelijk ook suikers nodig. Sterker nog: om aan energie te komen, hebben je hart en je hersenen suikers nodig om te verbranden.
Maar… Vanaf het moment dat we ontdekten hoe we suiker uit een biet konden halen, voegen we het zo’n beetje overal aan toe. Met als resultaat dat we er veel meer van binnenkrijgen dan goed voor ons is. En meestal heb je het niet eens in de gaten. Want zijn we massaal elk voedseletiket gaan napluizen om te checken hoeveel suiker de fabrikant aan het product heeft toegevoegd? Ehh….
Eigenlijk is dat precies wat we wél zouden moeten doen, zeker zolang dat automatisch toevoegen van suikers doorgaat. Maarreh, dat suikerklontjes tellen, is dat niet ontzettend veel gedoe? Valt mee. We leggen je graag uit hoe je makkelijk en snel het aantal toegevoegde suikerklontjes uitrekent.
Precies weten hoeveel vrije suikers je dagelijks binnenkrijgt? Download ons handige voedingsdagboek.
Stap 1: Check de voedingswaardetabel
In de voedingswaardetabel vind je de hoeveelheid suikers per 100 gram of 100 ml. Vaak staat ook de hoeveelheid suiker per portie vermeld.
Stap 2: Lees de ingrediëntenlijst
De ingrediëntenlijst staat op volgorde van hoeveelheid. Staat suiker bovenaan? Dan kun je ervan uitgaan dat het product ten opzichte van de andere ingrediënten een flinke hoeveelheid suiker bevat. Ook wordt hier vermeld of de fabrikant vrije suikers heeft toegevoegd.
Stap 3: Deel door vier
Deel de totale hoeveelheid koolhydraten door vier (één suikerklontje weegt ongeveer vier gram) en je weet het aantal suikerklontjes per 100 gram of 100 ml.
Stap 4: Reken eventueel om naar portiegrootte
Bekijk hoe groot je portie is en reken om van het aantal suikerklontjes per 100 gram naar de juiste hoeveelheid. Staat op het etiket alleen de hoeveelheid suiker per portie? Bekijk dan of dit klopt met de grootte van jouw portie.
Een voorbeeld
We nemen een flesje verse geperste sinaasappelsap van 500 ml als voorbeeld.
Op het etiket staat dat aan elke 100 ml precies 8,5 gram suiker is toegevoegd. In totaal bevat het flesje dus 5 x 8,5 = 42,5 gram suiker. Een suikerklontje weegt vier gram. Per flesje krijg je dus ruim tien suikerklontjes binnen! 😲
Daarmee zit je dus al op meer dan anderhalf keer de maximale hoeveelheid vrije suikers.
Overzicht met schuilnamen voor suiker
Een gezonde levensstijl is belangrijk voor iedereen. Maar zeker als je diabetes hebt. Voeding speelt daarbij een grote rol. Producten zijn helaas niet altijd zo gezond als de verpakking doet lijken. Sommige producten bevatten veel verborgen suikers. Ontmasker ze allemaal met dit handige overzicht met alle schuilnamen. Met op de achterzijde een instructie hoe je suikerklontjes telt.
Heb je een vraag over je diabetes of over het gebruik van je insuline? Lees hier meer over diabetes en over insulinegebruik.
Haftungsausschluss
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid laten schrijven door externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Aanpassingen in uw dieet dienen te allen tijde pas te geschieden na consultatie en in nauw overleg met de zorgverlener bij wie u onder behandeling bent. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.