Jaarlijks hebben in Nederland ongeveer 500.000 patiënten een complexe wond1. Naar verwachting zullen mensen ook langer leven. Door bijvoorbeeld een gezondere leefstijl aan te nemen. Maar ook als gevolg van betere zorg. De groep met complexe wonden zal hierdoor groter worden. Wat voor een hoger verbruik van wondzorg materiaal zorgt.
Duurzaamheid in de zorg is een hot topic. Ook in de wondzorg is minimaliseren van verspilling belangrijk. Het minimaliseren van verspilling gaat samen met kosten verlagen. In deze blog vind je 5 tips tegen verspilling.
Tip #1: Vermijd wrijven en masseren voor decubituspreventie
Decubitus, ook bekend als doorligwonden, is een ernstig probleem in de wondzorg. Sommige zorgverleners geloven ten onrechte dat wrijven en masseren van het getroffen gebied decubitus kunnen voorkomen. In werkelijkheid kan deze aanpak de situatie verergeren. Het is essentieel om voorzichtig te zijn bij het behandelen van gevoelige huid en de juiste preventiemethoden toe te passen.
Daarnaast raden we het gebruik van schapenvachten af. Dit wordt ingezet onder de hakken. Of een andere plek waar druk voorkomt. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van schapenvachten.
Wil je meer leren over preventie en behandeling van decubitus? Doe dan onze geaccrediteerde e-learning ‘Behandelen en voorkomen van decubitus’. Hier in leer je:
- De risicofactoren voor decubitus benoemen
- De verschillende decubitus categorieën omschrijven
- De maatregelen benoemen ter voorkoming van decubitus
- Het verschil benoemen tussen IAD en decubitus
- Uitleggen wat vochtige wondbehandeling is. En met welk doel dit wordt toegepast
- Gebruik maken van het WCS-classificatiemodel voor het juiste verbandmiddel
Tip #2: Doneer overgebleven producten aan onderwijsinstellingen
Heb je wel eens wondverzorgingsproducten over? Overweeg dan om ze te doneren aan een onderwijsinstelling. Bijvoorbeeld een opleiding voor verpleegkundigen. Studenten kunnen deze producten gebruiken tijdens de studie. Dit zorgt ervoor dat de producten niet de prullenbak ingaan. En draagt ook bij aan de opleiding van toekomstige zorgverleners!
Tip #3: Kies voor duurzaamheid met Curea verband ♻️
Curea heeft onderzoek gedaan naar optimale wondzorg met Curea producten. Dit onderzoek heeft gekeken naar Curea P1 en P1 Duo Active. Wat blijkt? Het product zorgt niet alleen voor het beheersen wond exsudaat. Maar ook voor het voorkomen van een nieuwe infectie. Hierbij komt dat er minder verbandwisselingen nodig zijn. Met als gevolg: besparing van materiaal- en personeelskosten. Wil je hier meer over weten? Lees hier hoe Curea bijdraagt aan duurzaamheid in de zorg.
Tip #4: Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in wondzorg
De wereld van de wondzorg evolueert voortdurend met nieuwe producten en technologieën. Het is essentieel voor zorgverleners om zichzelf en hun collega’s op de hoogte te houden van deze ontwikkelingen. Door voortdurend bij te leren en innovaties te omarmen, kun je de wondzorg optimaliseren en verspilling minimaliseren.
Op de hoogte blijven van het nieuws rondom wondzorg? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt het nieuws automatisch op jouw digitale deurmat. Klik hier om je gratis aan te melden.
Een voorbeeld van zo’n innovatieve oplossing: Curea multi-purpose dressing
Curea heeft onderzoek gedaan naar het effect van Curea producten. Zowel van de Curea P1 Duo Active als de P2. De studie benadrukt de waarde van innovatieve benaderingen in de wondzorg. De geactiveerde koolstof en Supercore demonstreert niet alleen effectief geurbeheer. Maar biedt ook voordelen voor exsudaat management en wondgenezing.
Dit succesverhaal dient als inspiratie voor medische professionals. Maar ook zeker voor patiënten. Omdat innovatieve benaderingen zorgen voor betere resultaten bij stinkende wonden. Wat zorgt voor een verbeterde levenskwaliteit!
Bekijk de Curea producten in de webshop.
Tip #5: Gebruik kleinverpakkingen om verspilling te voorkomen
Door het gebruik van kleinverpakkingen kan verspilling geminimaliseerd worden. Deze verpakkingen bevatten precies de benodigde hoeveelheid product. Waardoor overtollige producten worden voorkomen en kosten worden bespaard. Bovendien dragen kleinverpakkingen bij aan een hygiënische omgeving.
Green Deal Duurzame Zorg
In 2022 is de Green Deal gepubliceerd. Met als doel de duurzaamheid in de zorg te verhogen. En daarbij klimaatverandering en milieuverontreiniging te minimaliseren. Dit leidt namelijk weer tot meer zorgvraag. Er zijn 5 afspraken vastgelegd in de Green Deal:
- De fysieke en mentale gezondheid bevorderen.
Niet alleen van de patiënten en cliënten. Maar ook van medewerkers. Denk hierbij aan het stimuleren van gezonde en plantaardige voeding. En het verzorgen van een gezonde leef- en werkomgeving. - De impact van de zorg op het klimaat benadrukken.
De impact van handelen van zorgprofessionals moet duidelijk zijn. Dit wordt gedaan door duurzame zorg in zorgopleidingen te integreren. En door duurzame zorg in bijvoorbeeld het inkoopbeleid te verwerken. - In 2025 moeten zorgorganisaties volledig klimaatneutraal werken.
Om dit te bereiken staan twee maatregelen centraal. Ten eerste moet er gebruik gemaakt worden van duurzame energie. Ook moeten grote zorgorganisaties laten zien hoe ze CO2-uitstoot verminderen. - Het restafval en grondstofgebruik verminderen.
Door meer in te zetten op hergebruik waar mogelijk. Maar ook door duurzaam in te kopen. Tot slot is het verminderen van continentiemateriaal ook een doel. - Het verminderen van milieubelasting door medicatie.
Hiervoor worden drie maatregelen genoemd. Ten eerste het voorschrijven van de juiste hoeveelheid medicijnen. Ten tweede het ontmoedigen van lozing van röntgencontrastmiddelen. Tot slot het voortzetten van de Ketenaanpak Medicijnresten.
Verminder verspilling met Decifera kleinverpakkingen 🧡
Alle Decifera complexe wondzorgproducten zijn verpakt per 5 stuks. Zo voorkomen we verspilling en dragen we een steentje bij aan het milieu. Je gebruikt namelijk alleen wat je nodig hebt. Wel zo gemakkelijk én duurzaam! Ook houden we op die manier de zorg betaalbaar. En dat geeft een goed gevoel! Benieuwd naar ons assortiment? Vraag snel een gratis proefpakket aan . Zo draag je bij aan duurzaamheid in de zorg!
Conclusie
Verspilling in wondzorg is een uitdaging die effectieve aanpak vereist. Bewuste keuzes zorgen voor meer duurzaamheid in de zorg. Zoals bijvoorbeeld het doneren van overschotten. En het omarmen van innovatieve wondzorg. Zo heb je als zorgprofessional positieve impact op het milieu. En op de patiëntenzorg!
Bronnen:
- Rapport Innovatie van complexe wondzorg, 2014
- Basistheorie complexe wondzorg, 2021
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-zorg/meer-duurzaamheid-in-de-zorg.