< Zurück

Geurende wonden: wat te doen?

Wat te doen bij een geurende wond

Naast dat een wond moeizaam geneest met alle beperkingen op fysiek, mentaal, sociaal en financiële vlakken, kan een wond soms ook nare geuren afscheiden. Dit kan zorgen voor grote problemen bij het sociale functioneren. Dit kan ook als erg vervelend worden ervaren door de mensen in de omgeving van de patiënt.

Het begrijpen van de oorzaken en het aanpakken van geurende wonden is daarom een essentieel aspect van wondzorg. Ook vertellen we je over Curea: hét product tegen geurende wonden. In deze blog lees je er alles over!

Oorzaken van een geurende wond

Het ontstaan van een onaangename geur bij een patiënt met een wond kan verschillende oorzaken hebben:

  • #1 Infectie van wondbed met schimmels, gisten of (an)aerobe bacteriën.
    Deze micro-organismen kunnen zich vermenigvuldigen in de wond en afvalproducten produceren die een onaangename geur veroorzaken.
  • #2 Een andere mogelijke oorzaak is het onvoldoende reinigen van de wond. 
    Hierdoor kunnen bacteriën en ander vuil zich ophopen.
  • #3 Onvoldoende verwisselen van de verbanden.
    Het onvoldoende verwisselen van verbanden kan bijdragen aan het ontstaan van een onaangename geur, omdat bacteriën en wondvocht zich kunnen ophopen in het verband. Belangrijk is dat eerst de oorzaak van de geur gediagnosticeerd en behandeld wordt.
Curea producten tegen geurende wonden

Interventies om de geur te verminderen

Het is belangrijk om eerst de oorzaak van de geur te diagnosticeren en te behandelen. Er zijn verschillende interventies die kunnen worden overwogen en toegepast om de geur te verminderen.

  • #1 Inzet van een geur neutraliserend verband. De actieve koolstof in deze verbanden bindt de bacteriën uit de wond en neutraliseert zo de organische geuren van bacterieel geïnfecteerde wonden. Het is echter essentieel dat het verband goed aansluit rondom de wond om effectief te zijn.
  • #2 Verwissel de verbandmaterialen voldoende en voorkom doorlekken en maceratie van de huid.
  • #3 Bij iedere verbandwisseling is het advies het wondbed te reinigen. De wond goed worden uitgespoeld worden onder de douche. Het beste effect ontstaat als de wond krachtig gespoeld wordt, zodat ook een mechanisch reinigend effect bereikt wordt. Uitvegen van de wondbodem met in de spoelvloeistof gedrenkte gazen is ook een mogelijkheid. Bij pijnlijke wonden zal krachtig spoelen en uitvegen te pijnlijk zijn; spoelen met een zachte straal (b.v. lauwe, zachte douchestraal) kan vaak wel
  • #4 Het is belangrijk om de kamer goed te ventileren.
  • #5 Verschoon regelmatig beddengoed, en denk ook aan dekbed waar geuren in kunnen blijven hangen.
  • #6 Heb altijd aandacht voor de patiënt en directe omgeving. Bespreek de effecten van de geur die de wond verspreid en pas hier je interventies op af. Door open communicatie en empathie te tonen, kunnen zorgverleners de patiënt ondersteunen bij het omgaan met de nadelige gevolgen van de onaangename geur.
  • #7 Daarnaast kan het aanbieden van psychosociale begeleiding helpen bij het verminderen van eventuele sociale isolatie en het verbeteren van het welzijn van de patiënt. Het is belangrijk om te benadrukken dat elke situatie uniek is, dus een individuele aanpak en het inschakelen van een multidisciplinair team kunnen nodig zijn om de specifieke behoeften van de patiënt te adresseren en te zorgen voor een optimale wondzorgervaring.

Curea: de oplossing voor geurende wonden

Ben je al bekend met Curea? Curea biedt betaalbaar wondverbandmateriaal, met de kwaliteit die je gewend bent. Een hoogwaardige behandeling tegen geurende wonden. Zo lever jij de zorg die jouw patiënt verdient!

Curea heeft twee verschillende productlijnen: Curea wondverbanden P1 en P2. In deze video vind je alles over de verschillende producten: wanneer gebruik je wel product, wat is de kracht van ieder product en gebruiksinstructies.

Wil je meer weten over complexe wonden? Doe dan één van onze gratis geaccrediteerde e-learnings! Zoals decubitus, skin tears of ulcus cruris. Je vindt alle e-learnings op het Educatiehuis. 

Bron: E-book ‘Basistheorie complexe wondzorg’, 2021.

Gerelateerde blogposts

de_DE