< Zurück

Snijwond behandelen in 4 stappen

Snijwond behandelen

Een snijwond is een veelvoorkomende verwonding. Deze kan ontstaan door een scherp voorwerp. Bijvoorbeeld door een mes, een schaar of een stuk glas. Een snijwond kan variëren in diepte, lengte en ernst. De ernst is vaak afhankelijk van de oorzaak van de wond. Maar ook van de locatie. Een snijwond kan pijnlijk, bloederig en soms geïnfecteerd zijn. Het is belangrijk om te weten hoe je een snijwond moet behandelen. Hierdoor kan je complicaties voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Maar hoe behandel je een snijwond? Wanneer moet een wond gehecht worden? En wanneer is een snijwond te diep? Die vragen beantwoorden we voor je in dit artikel.

Wat is een snijwond?

Bij een snijwond wordt de huid doorgesneden door een scherp voorwerp. Een snijwond kan snel worden opgelopen. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld per ongeluk snijdt tijdens het koken. Dan heb je ineens een snee in je hand. Maar ook tijdens het klussen of tuinieren kan je snijwonden oplopen.

Een snijwond kan verschillende lagen van de huid aantasten. Zowel de opperhuid en de lederhuid als het onderhuidse weefsel. Ook kan een snijwond spieren, pezen, zenuwen, bloedvaten of botten beschadigen. Welke onderdelen van het lichaam worden beschadigd? Dat is afhankelijk van de diepte en de locatie van de snijwond.

Wat te doen bij een snijwond?

Heb je een snijwond? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen. Dit kan helpen om het bloeden te stoppen. Maar het verlaagt ook het risico op infectie. Tenslotte kan je met snel handelen het genezingsproces versnellen.


Maar hoe behandel je een snijwond dan? Volg onderstaande stappen. Dan weet je precies hoe je een snijwond moet verzorgen!

Behandel wonden snel en effectief met de Heka snij- en schaafwondset!

Met de Heka snij- en schaafwondset heb je alle producten voor het behandelen van snij- en schaafwonden meteen bij de hand!

  • Silicone wondcontactlaag
  • Schuimverbanden met border
  • Elastische fixatiewindsels
  • Absorberende verbanden
  • Wondhechtstrips
  • Gaaskompressen

Stap #1: Spoel de snijwond schoon

Het eerste wat je moet doen bij een snijwond is deze schoonspoelen. Doe dit met lauw water. Zo verwijder je vuil en bacteriën uit de wond. Heb je de snijwond goed schoongespoeld? Droog de wond daarna voorzichtig af met een schone doek. Je kunt ook een gaasje gebruiken.

Snijwond schoonspoelen

Stap #2: Druk de snijwond dicht

Daarna ga je de snijwond dichtdrukken. Doe dit met een schone doek of een gaasje. Dit kan helpen om het bloeden te stoppen. Ook kan het helpen om de wondranden bij elkaar te houden. Houd de druk minstens 10 minuten aan. Of totdat het bloeden stopt.

Raakt de doek of het gaasje doordrenkt met bloed? Leg dan een nieuwe laag eroverheen. Maar haal de oude laag niet weg! Is de snijwond erg diep of groot? Of stopt het bloeden niet na 10 minuten? Schakel dan medische hulp in. Je kunt de hechtstrips lang laten zitten. Ze laten namelijk vanzelf los.

Snijwond dicht drukken

Stap #3: Gebruik indien nodig hechtstrips

Je kunt gebruik maken van hechtstrips. Deze helpen om de wondraden bij elkaar te houden. Is de wond schoongespoeld en een tijd dichtgedrukt? Dan plak je de hechtstrips dwars over de wond. Indien nodig kan je meerdere hechtstrips naast elkaar bevestigen.

snijwond hechtstrips aanbrengen

Stap #4: Dek de wond af

Dek tenslotte de snijwond af. Dit kun je doen met een pleister of een (schuim)verband. Dit kan helpen om de wond te beschermen tegen vuil en bacteriën. Het kan ook helpen om de wond vochtig te houden. Het vochtig houden van de wond kan het genezingsproces bevorderen.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een afdekmateriaal? Zorg dat het groot genoeg is om de hele wond te bedekken. Vervang de pleister of het (schuim)verband dagelijks. Maar ook als het nat of vuil wordt.

snijwond afdekken

Snijwond blijft bloeden

Soms stopt het bloeden van een snijwond niet met drukken. Dit kan een teken zijn dat de wond erg groot of diep is. Of dat er een slagader of een grote ader geraakt is. Wanneer dat het geval is moet je de volgende stappen ondernemen:

  • hef het gewonde lichaamsdeel boven het niveau van het hart (als dat mogelijk is). Dit kan helpen om de bloedtoevoer naar de wond te verminderen;
  • gebruik een drukverband om de wond stevig in te wikkelen. Dit kan helpen om de druk op de wond te verhogen. Daardoor zal het bloeden vertragen;
  • bel 112 of ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp. Je hebt mogelijk hechtingen, lijm of nietjes nodig. Deze kunnen helpen om de wond te sluiten en het bloeden te stoppen.

Wanneer moet een wond gehecht worden?

Niet alle snijwonden hebben hechtingen nodig om te genezen. Sommige snijwonden kunnen vanzelf genezen. Of met behulp van lijm of nietjes. Of een wond gehecht moet worden hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de diepte, lengte, locatie en vorm van de wond. Over het algemeen moet een wond gehecht worden als de snijwond:

  • dieper is dan 6 millimeter. Of als je het onderliggende weefsel of bot kunt zien;
  • langer is dan 2 centimeter, of als de wondranden niet goed bij elkaar passen;
  • zich bevindt op een plek waar veel spanning of beweging is. Bijvoorbeeld op het gezicht, de handen, de voeten of de gewrichten;
  • een onregelmatige of gekartelde vorm heeft. Of wanneer de wond veroorzaakt is door een dier, metaal of vuil voorwerp.

Denk je dat de een snijwond gehecht moet worden? Ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts of de spoedeisende hulp. Wacht niet langer dan 6 tot 12 uur na de verwonding. Anders kan het te laat zijn om de wond te hechten. Wordt de wond gehecht? Volg dan de instructies van de arts op. Zij vertellen je hoe je de wond moet verzorgen. Maar ook wanneer je de hechtingen moet laten verwijderen.

Wanneer is een snijwond te diep?

Een snijwond is te diep als deze meer dan 6 millimeter diep is. Of als je het onderliggende weefsel of bot kunt zien. Een te diepe snijwond kan ernstige schade aanrichten. Bijvoorbeeld aan de spieren, pezen, zenuwen, bloedvaten of botten. Een te diepe snijwond kan ook leiden tot overmatig bloeden, infectie en littekenvorming. Een te diepe snijwond heeft meestal hechtingen nodig om te genezen. En soms ook een operatie of een huidtransplantatie.


Heb je een te diepe snijwond? Zoek dan direct medische hulp. Bel 112 of ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp. Probeer ondertussen het bloeden te stoppen door de wond dicht te drukken. Doe dit met een schone doek of een gaasje. Houd het gewonde lichaamsdeel boven het niveau van je hart indien mogelijk. Gebruik geen ontsmettingsmiddel, lijm of pleister op een te diepe snijwond. Dit kan de wond verergeren of de genezing verstoren.

Video snijwond behandelen

Ben je meer visueel ingesteld? Geen enkel probleem! In onderstaande video legt onze verpleegkundige Yvonne je alle stappen nog een keer uit.

Haftungsausschluss
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geschreven met behulp van externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.

Gerelateerde blogposts

de_DE