< Zurück

De Nationale Plasdag komt er weer aan

Nationale Plasdag 2023

Meer bewustwording rondom continentieproblemen: dat is hard nodig 

De Nationale Plasdag wordt dit jaar op 21 september de gehouden. Deze dag is in het leven geroepen om meer bewustwording te creëren rondom urine-incontinentie. Dat is helaas nog steeds hard nodig. Ongewild urineverlies kan namelijk ontzettend veel stress und onzekerheid opleveren. Als je zelf geen last van plasproblemen hebt, sta je daar niet zo gauw bij stil. Krijg je  er wel mee te maken? Dan kun je daardoor soms onnodige schaamte ervaren. De stap naar de huisarts kan dan groot zijn. Toch is het belangrijk om je klachten serieus te nemen. Bespreek ze met je arts of een andere zorgprofessional. Zij kunnen je bij plasproblemen helpen.  

Plasproblemen? Je bent niet alleen 

Verlies je weleens urine op momenten dat je het niet verwacht? Of kan je plasaandrang ineens zo hevig zijn dat je het toilet niet op tijd haalt? Dat kan voor een aantal fysieke ongemakken zorgen. Bovendien is het taboe op incontinentie nog niet volledig doorbroken. Hierdoor is de Nationale Plasdag nog steeds van groot belang. 

Laat je niet onzeker maken door het taboe! Je bent absoluut niet de enige die dit meemaakt. Zeker één miljoen Nederlanders weten hoe het voelt om met een overactieve blaas rond te lopen. En minstens een half miljoen mensen in ons land hebben last van urine-incontinentie. Je bent dus zeker niet alleen.  

Blijf niet met plasproblemen rondlopen

Je hoeft natuurlijk niet met klachten rond te blijven lopen. Ga op zoek naar passende  hulp of ondersteuning. Net als ieder ander verdien ook jij het om optimaal van het leven te genieten!   

Deel het met je huisarts

Voel je je wat ongemakkelijk bij het idee om deze informatie met iemand te delen? Het is absoluut de moeite waard om die stap te zetten. Waar te beginnen? We raden je aan om eerst bij de huisarts langs te gaan. Die zal je klachten met je bespreken. Ook onderzoekt hij welke oorzaken aan je klachten ten grondslag zouden kunnen liggen. Tenslotte wordt je geadviseerd bij het zetten van eventuele vervolgstappen.

Soms zal de huisarts je doorverwijzen naar een andere zorgprofessional, zoals een bekkenbodemfysiotherapeut, een uroloog of een andere specialist. Meer weten of verschillende specialisten binnen de continentiezorg? Neem en kijkje op het Continentie Centrum

“Ga bij incontinentieklachten langs bij de huisarts. Deze voorziet je van advies passend bij jouw situatie.”

Spontaan de deur uit?

Stel: je hebt een overactieve blaas en je plas ophouden is bijna onmogelijk. Dan wordt het een uitdaging om zorgeloos de deur uit te gaan. Je hoopt dat je bij aandrang zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde openbare toilet kunt induiken. Maar of je die dan zo makkelijk kunt vinden? Ai…  

Meer openbare en semi-openbare toiletten

Wist je dat…

Er maar één openbaar toilet per 2.500 Nederlanders beschikbaar is?  

Er zijn lang niet genoeg openbare en semi-openbare toiletten in ons land. De gemiddelde woonplaats bezit maar een paar openbare en semi-openbare toiletten. En deze zijn bovendien lang niet altijd even makkelijk te vinden. Ook op het gebied van de hygiëne en veiligheid valt nog flink wat winst te behalen. 

Dit schrijnende tekort aan toegankelijke toiletten is niet bepaald aanmoedigend voor mensen met continentieproblemen. En dan hebben we het nog niet eens over veilige en schone toiletten. Mede hierdoor durven veel mensen met plasklachten niet zomaar even de deur uit. Dat bewijst nog maar eens dat de Nationale Plasdag van groot belang is voor het creëren van bewustwording over dit onderwerp. 

Iedere WC telt

Tijd om hier iets aan te doen? Dat vinden de alliantiepartners van De Toiletalliantie nou ook. Zij zetten zich in voor meer openbare en opengestelde toiletten in Nederland. Zo kunnen we in 2025 allemaal binnen no-time toegang verkrijgen tot een toilet. En dat is geen overbodige luxe. Zoals de partners van De Toiletalliantie uitlichten: “Meer toiletten betekent: minder eenzaamheid en sociaal isolement, meer zelfredzaamheid, minder zorgkosten (preventie).” En zo is het! 

Nieuwsgierig naar de manier waarop ze dit voor elkaar willen krijgen? Neem dan zeker een kijkje op de website: Iedere WC telt 

Aandrangincontinentie voeding die de blaas irriteert

Weten waar je het dichtstbijzijnde toilet kunt vinden? Download de HogeNood App 

Wij juichen de ambitie van De Toiletalliantie van harte toe! Tot het zover is kun jij jezelf en anderen een heel eind op weg helpen. Hoe dan? Door de HogeNood App te gebruiken.

Dankzij deze betrouwbare toiletapplicatie zie je in één oogopslag waar de dichtstbijzijnde openbare toiletten zijn. Ook zie je hoe ver ze van je verwijderd zijn. Bovendien kun je na je eigen toiletbezoek een beoordeling in de mobiele app achterlaten. Zo kun je de beschikbare faciliteiten benoemen. Ook kun je laten weten om wat voor een toilet het gaat. Een gratis toilet, of een toilet dat alleen toegankelijk is met een eurosleutel. De HogeNood App kun je via deze link op je telefoon downloaden. 

Hoge nood? Gebruik de Hoge Nood Kaart

Ondanks plasklachten toch geregeld even de buitenlucht in? Groot gelijk! Daarom hopen we van harte dat de Hoge Nood Kaart voorlopig voldoende uitkomst biedt. Op dit kaartje staat de volgende boodschap: 

“De houder van deze kaart heeft vanwege medische redenen noodgedwongen een toilet nodig. Bedankt voor uw begrip. 

Het Hoge Nood Kaartje kun je hier gratis bestellen. Gewoon voor het geval dat je ‘m ooit nodig hebt. Ben je spontaan de deur uit en krijg je plasaandrang? Kan je niet snel genoeg een openbaar toilet vinden? Dan kun je altijd nog dit kaartje laten zien.  

Meer weten over continentieproblemen?

Heb je na aanleiding van de Nationale Plasdag behoefte aan meer informatie over incontinentie? Lees dan ook onze andere artikelen! 

Last van plasproblemen en kun je wel wat hulp gebruiken? Je huisarts is de aangewezen persoon om je te adviseren over het voorkomen, verhelpen of verlichten van je klachten!

 

Gerelateerde blogposts

de_DE