< Zurück

Prikaccidenten voorkomen met veilige insulinenaalden

Insuline spuiten zorgprofessional patiënt

Gebruik veilige insuline naalden om prikaccidenten te voorkomen

Een prikaccident kan nare gevolgen hebben. Zo kun je besmet raken met gevaarlijke ziekteverwekkers. Denk bijvoorbeeld aan hepatitis B, hepatitis C of HIV. Daarom is het uitermate belangrijk om je goed te beschermen. Door gebruik te maken van veilige insuline naalden kunnen prikaccidenten voorkomen worden.

Ook bij het spuiten van insuline loop je risico. Denk bijvoorbeeld aan het risico op besmetting met gevaarlijke microorganismen. Het is dus belangrijk om je goed te beschermen. Maak daarom bij het injecteren van insuline gebruik van veilige insulinenaalden. Zo voorkom je prikaccidenten. Hieronder vertellen we je meer over prikaccidenten bij het spuiten van insuline. Verder kom je meer te weten over veilige insuline naalden. Ook geven we je 9 tips om prikaccidenten te voorkomen!


Optimaal beschermd met Betica veiligheidspennaalden 💉

Optimaal beschermd tegen prikaccidenten met insuline? Maak gebruik van de veilige insuline naalden van Betica! Redenen waarom je deze veiligheidspennaalden vandaag nog zou willen proberen?

  • Dubbele automatische ingebouwde beveiliging
  • Geschikt voor beide injectietechnieken
  • Eenvoudig en veilig te testen
  • Ontworpen voor een soepele injectie

Probeer de Betica veiligheidspennaalden zelf. Vraag een gratis proefpakket aan.

Wat is een prikaccident?

Wat is een prikaccident nu precies? Prikaccidenten zijn prik-, snij-, bijt- en spatongelukken. Hierbij loop je risico op besmetting met meer dan twintig potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld hepatitis B, hepatitis C en HIV. Belangrijk dus om de risico’s van een prikaccident niet te onderschatten. Voorlichting, training en veilige naaldsystemen kunnen helpen. Zo ben je beschermd tegen de nare gevolgen van een prikongeval.

De definitie van veilige naaldsystemen

Veilige naaldsystemen zoals veiligheidspennaalden zijn voorzien van een ingebouwd veiligheidsmechanisme. Dit zorgt ervoor  dat je na gebruik jezelf niet kunt verwonden. Bijvoorbeeld aan een gecontamineerde naald (Arboportaal).

Hoe vaak komen prikaccidenten eigenlijk voor? 

In Nederland kwamen in 2010 volgens het RIVM2 meer dan 26.000 prikaccidenten voor. 85% daarvan kwam voor rekening van de gezondheidszorg.

In 2013 werden veilige naaldsystemen wettelijk verplicht. In 2016 heeft het Prikpunt onderzoek gedaan naar het aantal prikaccidenten. Dit vond plaats onder 80.424 medewerkers bij 81 werkgevers. Er werden 770 prikaccidenten gemeld. In 547 gevallen werd geen veilig naaldsysteem gebruikt! Maak dus altijd gebruik van veilige insuline naalden. Zo kunnen we het aantal prikaccidenten fors terug dringen.

Insuline spuiten

Wat te doen bij een prikaccident?

Hopelijk overkomt het je nooit. Maar als je jezelf wel verwondt dan is het belangrijk om snel te handelen. Wat moet je dan precies doen bij zo’n prikaccident? 

Werk je in een zorginstelling? Handel dan volgens het protocol van jouw instelling.

#1: Laat de wond goed uitbloeden.

#2: Spoel de wond met water.

#3: Desinfecteer de wond.

#4: Neem contact op met de (huis-)arts. Zo kan snel een risico-inschatting gemaakt worden. Dan krijg je ook zo snel mogelijk de juiste behandeling. Zo verklein je de kans op besmetting.

#5: Maak intern melding van het accident (bij je leidinggevende).

Wat zijn de risico's van en prikaccident?

Bij een prikaccident loop je kans op besmetting met meer dan 30 potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers. Hieronder vallen: hepatitis B, hepatitis C en HIV. Deze nare gevolgen van een prikaccident wil je natuurlijk voorkomen. 

Bron: Tarantola et al., 2006

Risico's besmetting prikaccident

Hoge en lage risico's van prikaccidenten

In onderstaande tabel zie de risico-inschatting per soort prikaccident. Dit is ingedeeld naar geen, hoog of laag risico.

Het belang van een hepatitis B vaccinatie

De doeltreffendheid van de anti-hepatitis B -immunoglobulinen (HBIg) en/of het vaccin tegen hepatitis B werd in prospectieve studies bestudeerd. Het vaccinatieschema tegen hepatitis B omvat 3 vaccindoses op. Deze vinden plaats op 0, 1 en 6 maanden. Na afloop van het vaccinatieschema worden er anti-Hbs-titers bepaald. Is er sprake van een titer boven de 10 IE/l? Dan wordt dit als beschermend beschouwd.

Prikaccidenten handelingen bloedafname hechten infuushandelingen injecties recapping verzorging patiënt opruimen incidentele handelingen laboratoriumwerkzaamheden assistentie bij operatie katheter- of drainmanipulatie

Wist je dat…. 

13% van de prikaccidenten
gebeurt tijdens bloedafname?

Het belang van veilige insuline naalden bij het voorkomen van prikaccidenten

Veilige insuline naalden voorkomen prikaccidenten. Maak je gebruik van veilige insuline naalden? Dan verwond je jezelf of een ander niet aan een gebruikte naald. Help jij een ander bij het geven van medicatie, zoals insuline? Zorg dan dat je beschikt over veilige naalden. Vraag er om bij de apotheker of medisch speciaalzaak.

Waar moet een veilig naaldsysteem aan voldoen?

  • Veilige naaldsystemen moeten betrouwbaar en gebruiksvriendelijk zijn
  • Bestaan uit één geheel
  • Activering moet samengaan met hoorbaar, voelbaar of zichtbaar signaal
  • Activering moet onomkeerbaar zijn
  • Met één hand of automatisch te activeren
  • Mogen uiteraard geen andere risico’s creëren

Betica's veilige insuline naalden

Met de Betica veiligheidspennaalden is de zorgprofessional optimaal beschermd tegen prikaccidenten. De veilige insuline naalden van Betica zijn voorzien van een dubbele beveiliging. Na de injectie bedekt een cover automatisch de naald aan de voor- en achterzijde. Ook heb je meer injectiecomfort door het soepel activerende veiligheidsmechanisme. Betica veiligheidspennaalden zijn de enige veilige insuline naalden waarmee injectie onder een schuine hoek mogelijk is.

Dit zijn de voordelen van Betica veiligheidspennaalden:

#1: Veilige insuline naalden met dubbele automatische ingebouwde beveiliging

Betica veiligheidspennaalden hebben een dubbele ingebouwde beveiliging. Na de injectie bedekt de beschermende cover de naald aan de cliëntzijde én penzijde.

#2: Veilige insuline naalden geschikt voor beide injectietechnieken

De Betica Dual Safety Veiligheidspennaalden zijn te gebruiken met de loodrecht-techniek. Maar ook met de schuine injectietechniek. Dit maakt de veilige insuline naalden van Betica uniek!


Optimaal beschermd met Betica veiligheidspennaalden 💉

 

Met de Betica Veiligheidspennaalden ben je optimaal beschermd tegen prikaccidenten. Redenen waarom je deze veiligheidspennaalden vandaag nog zou willen proberen?

  • Dubbele automatische ingebouwde beveiliging
  • Geschikt voor beide injectietechnieken
  • Eenvoudig en veilig te testen
  • Ontworpen voor een soepele injectie

Probeer de Betica veiligheidspennaalden zelf en vraag een gratis proefpakket aan.

#3: Veilige insuline naalden die je eenvoudig en veilig test

De veilige insulinenaalden van Betica zijn eenvoudig te testen door de transparante beschermkap.

#4: Veilige insuline naalden, ontworpen voor soepele injectie

Het veiligheidsmechanisme van de Betica insuline naalden is speciaal ontworpen voor minimaal benodigde druk. En ook voor een zo soepel mogelijk verloop van de injectie. Dit voorkomt vroegtijdige blokkering van het mechanisme. Het veiligheidsmechanisme blokkeert namelijk pas als de naald volledig uit de huid is verwijderd.

Hoe gebruik je Betica veiligheidspennaalden?

Weten hoe je de veilige insuline naalden van Betica precies gebruikt? Bekijk dan onderstaande video.

De korste veiligheidspennaald mét automatische dubbele beveiliging

De korte lengte zorgt voor een betrouwbare toediening. De juiste dosis op de juiste plaats. De gemiddelde huiddikte is slechts 1,8 tot 2,5 mm. Het gebruik van een korte naald verkleint dus de kans op injecties in het spierweefsel. Hiermee verkleinen de veilige insuline naalden van Betica ook de kans op een hypo. Een naalddikte van 4 tot 5 mm wordt niet voor niets aanbevolen door specialisten. Bovendien bedekt de ingebouwde beveiliging de naald na de injectie aan cliëntzijde én penzijde. 

Het mentale aspect van een prikaccident

Heftige emotionele reacties zijn bij een prikaccident niet ongewoon! Zeker niet wanneer sprake is geweest van:

  • agressie;
  • de bron tot een risicogroep behoort of bekend is met HBV, HCV of HIV.

Deze angst kan zich uiten in ernstige psychische klachten en lang ziekteverzuim. Blijf er niet mee rondlopen en zoek hulp.

9 tips om prikaccidenten te voorkomen

#1: Werk geordend

Meer dan 20% van de prikaccidenten ontstaat tijdens het opruimen van de materialen na de injectie. Zorg daarom voor een nette en overzichtelijke werkomgeving. Zorg ook dat je niet gestoord wordt. Je kan jezelf goed voorbereiden. Dit doe je door alle benodigde materialen bij de hand te hebben.

#2: Volg training

Een veilige werkomgeving is meer dan alleen veilige naaldsystemen. Zorg ook voor voldoende bij- en nascholing over het injecteren van insuline. Dit kan je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van het educatieaanbod van productleveranciers. Zo weet je alles over veilige insuline naalden en insuline injecteren! 

Vegroot je kennis met het Educatiehuis 🧠

Wil je meer weten over prikaccidenten en het veilig injecteren van insuline? Vraag de workshop ‘preventie van prikaccidenten’ eenvoudig aan via ons Educatiehuis!

#3: Gebruik veilige insuline naalden

Verschillende studies tonen aan dat veilige naaldsystemen en gedragsaanpassingen het aantal prikaccidenten fors kunnen terugdringen. Door gebruik te maken van veilige insuline naalden kunnen prikaccidenten voorkomen worden!

#4: Zorg voor een noodpakket aan veilige naalden

Krijg je onverwacht een nieuwe cliënt die je helpt bij het zelfmanagement? Zorg dat je altijd voldoende veilige insuline naalden en veiligheidslancetten bij hebt. Maak bijvoorbeeld gebruik van het Betica-noodpakket.

#5: Heb aandacht voor veilig insuline prikken

Veiligheid voorop! Sinds 2012 zijn werkgevers in de gezondheidszorg verplicht om hun medewerkers veilige naaldsystemen aan te bieden. Meer hierover lees je in het Arboportaal.

#6: Zorg dat prikaccidenten onderdeel zijn van de algemene risico-inventarisatie

Zorginstellingen zijn  verplicht om jaarlijks een algemene risicoinventarisatie te doen. Zorg dat prikaccidenten hier een onderdeel in vormen:

  • bepaal het aantal prikaccidenten en met welke instrumenten deze zijn ontstaan;
  • bepaal welke scherpe materialen gebruikt worden;
  • organiseer een enquête onder de medewerkers. Zo kan je bijvoorbeeld inzicht krijgen in het aantal niet gemelde incidenten. Ook breng je zo de praktijk van het veilig werken in kaart. En kan je de vaccinatiegraad te bepalen.

#7: Gebruik naaldbekers volgens de instructie

Zorg dat je de naaldbeker altijd bij de hand hebt. Gebruik deze ook volgens de instructie. Vul de naaldbeker nooit boven de vullijn. Voer de naaldbeker volgens het beleid van de instelling af.

#8: Maak gebruik van veiligheidsbrillen en handschoenen

Veilige naaldsystemen zijn niet voldoende om je te beschermen. Vraag je werkgever om veiligheidsbrillen en maak gebruik van handschoenen. Zo kan je je beschermen tegen spatincidenten. Bijvoorbeeld tijdens het injecteren van insuline.

#9: Blijf in gesprek met elkaar over veiligheid en gezondheid op de werkvloer

Het creëren van een zo veilig mogelijke werkomgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid. Neem prikaccidenten op in de algemene risico-inventarisatie en evaluatie. Zorg ook voor intern toezicht en stel een noodplan op. Dit is ook voorgeschreven in het Arbobesluit.

Benieuwd wat je nog meer kan doen? Kijk op dan op het Arboportaal of plan een workshop in voor je team.


Optimaal beschermd met Betica veiligheidspennaalden 💉

Met de Betica Veiligheidspennaalden ben je optimaal beschermd tegen prikaccidenten. Redenen waarom je deze veilige insuline naalden vandaag nog zou willen proberen?

  • Dubbele automatische ingebouwde beveiliging
  • Geschikt voor beide injectietechnieken
  • Eenvoudig en veilig te testen
  • Ontworpen voor een soepele injectie

Probeer de veilige insuline naalden van Betica zelf. Vraag een gratis proefpakket aan.

Lees hier ook onze 15 tips voor de juiste injectietechniek bij het inspuiten van insuline. 

Prikaccidenten en de Arbowet

Sinds 2012 zijn werkgevers in de gezondheidszorg wettelijk verplicht om medische hulpmiddelen met een ingebouwd veiligheidsmechanisme ter beschikking te stellen. Dit is vastgelegd in het Arbeidsomstandighedenbesluit 4.97.

Wat staat daar in?

  • Verplichting veilige naalden – Werkgevers in de gezondheidszorg zijn verplicht om te zorgen voor veilige naaldsystemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheidsnaalden. Met veilige insuline naalden kan een prikaccident voorkomen worden. 
  • Verbod op recappen – Werkgevers zijn verplicht om recappen te verbieden. Wat is recappen? Dit is het terugplaatsen van doppen op naalden. Recappen was verantwoordelijk voor zes procent van de prikaccidenten. Denk dus niet “dat gebeurt mij niet” en doe het niet.

Wat doet jouw werkgever om prikaccidenten te voorkomen?

Daarnaast zijn werkgevers verplicht om te zorgen voor verschillende procedures. Bijvoorbeeld ten aanzien van ontsmetting en desinfectie. Maar ook voor verwijdering van met biologische agentia besmet afval. Dit moet bekend worden gemaakt aan hun medewerkers.

De werkgever:

  • brengt de risico’s in kaart;
  • draagt zorg voor goede voorlichting en handhaving;
  • zorgt voor implementatie van veilige naaldensystemen en prik-systemen;
  • beschikt over een actueel prikaccidentenbeleid met hierin aandacht voor:
    • afwikkeling etc.;
    • afspraken t.a.v. medisch kwetsbaren, zoals jeugdigen, ouderen en zwangeren en immuun gecompromitteerde werknemers;
    • laagdrempelige toegang tot medische expertise;
    • acute behandeling (o.a. toedienen van HBIg en/of vaccinatie);
    • verwijsmogelijkheden naar een internist-infectioloog, bij een PEP-indicatie;
    • HCV- en HIV-follow-up-screening, eventueel HBV-screening;
    • laagdrempelige toegang tot een bedrijfsarts voor eventuele psychosociale begeleiding.

Heb je aan alles gedacht?

Wil je checken of je aan alles hebt gedacht? Download hier de checklist ‘preventie van prikaccidenten’! 

Zo denk je altijd aan het gebruiken van veilige insuline naalden. Zo kan een prikaccident met insuline voorkomen worden. 

Vegroot je kennis met het Educatiehuis 🧠

Wil je meer weten over prikaccidenten en het veilig injecteren van insuline? Bekijk dan onze gratis, geaccrediteerde e-learning preventie van prikaccidenten op het Educatiehuis! 

Bronnen: 

Tarantola et al. Infection risks following accidental exposure to blood or body fluids in health care workers: a review of pathogens transmitted in published cases. Am J Infect Control 2006; 34 (6):367-75

Gerelateerde blogposts

de_DE