< Terug

Invloed van slaap op je bloedsuiker

topbanner hoe slaap je bloedsuiker beïnvloed

Wetenschappers onderzochten de gevolgen van te weinig slaap op de bloedglucosespiegel*. De resultaten logen er niet om! Ze ontdekten dat te weinig slaap ervoor zorgt dat cellen minder gevoelig worden voor insuline. Ook de insulinereactie en glucosetolerantie verslechteren bij te weinig slaap. Een goede nachtrust zorgt dus voor een betere regulatie van je bloedglucose. We geven je graag de beste tips van slaaponderzoekers, zodat jij ’s ochtends weer helemaal fris en fruitig (met het goede been) uit bed stapt.

7 slaapverwekkende tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust zorgt dus voor een betere regulatie van je bloedglucose. We geven je graag de beste tips van slaaponderzoekers, zodat jij ’s ochtends weer helemaal fris en fruitig (met het goede been) uit bed stapt.

1. Zorg voor regelmaat.

Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in de weekenden. Heb je slechte nacht gehad? Sta dan toch op hetzelfde moment op.

2. LED op met beeldschermen

Beeldschermen en vooral LED-schermen zenden blauw licht uit. Hierdoor denkt je brein dat het nog dag is, waardoor je minder slaaphormoon aanmaakt. We hebben duisternis nodig om melatonine aan te maken. Dit stofje zorgt ervoor dat je slaperig wordt en makkelijker in slaap valt. Zolang er licht op je netvliezen valt, denkt je lichaam dat het nog dag is. Je hersenen maken dan minder slaaphormoon aan, waardoor je lastig in slaap valt.

3. Houd het hoofd koel

Een goede temperatuur is zo’n 18 . Je lichaam moet  de kerntemperatuur met zo’n twee tot drie graden verlagen om in slaap te vallen. Zet de verwarming op je slaapkamer dus uit. Voor het slapen een warm bad nemen helpt ook.

4. Onder de wol zonder alcohol

Mensen denken dat alcohol helpt om in slaap te vallen. Niets is minder waar. Alcohol is een chemische stof die de REM-slaap (de droomfase) blokkeert. Het schakelt je hersenen uit, maar zorgt niet voor een natuurlijke slaap. Alcohol zorgt er ook voor dat je vaak wakker wordt (al herinneren de meeste mensen dit niet).

5. Cappucci-No!

Cafeïne is een sterk stimulerend middel. Het houdt je wakker, maar zorgt ook dat je minder diep slaapt. De halfwaardetijd van cafeïne is bovendien zes uur. Dat betekent dat je lichaam pas na zes uur de helft van je kopje koffie heeft afgebroken. Drink dus geen koffie in de avonduren.

6. Kun je niet slapen?

Kun je na twintig tot dertig minuten nog steeds de slaap niet vatten? Blijf dan niet wakker in bed liggen. Het is beter dat je brein je bed niet associeert met wakker zijn. Ga naar een andere ruimte, dim het licht en lees een boek.   Blijf je toch liever in bed liggen? Probeer dan eens om te mediteren. Dit is bewezen effectief om tot rust te komen.

Boek slaap

7. Leestip

Wil je meer weten over de rol die slaap speelt in ons leven? Dan is onderstaand boek een must-read.

Slaap

Matthew Walker

ISBN 9789044540345

Logo Betica wit

Maak kennis met Betica HALO

Bestel een gratis proefpakket en beoordeel zelf de kwaliteit van deze nieuwe evolutie in pennaalden

Betica Halo met cirkel

Gerelateerde blogposts

de_DE