< Terug

Hoe bescherm je een litteken in de zon?

Littekens beschermen in de zon

Littekens, iedereen heeft er wel een met een eigen verhaal. Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van het wondgenezingsproces. Toch moet je goed opletten wanneer je met een (verse) littekens in de zon komt. De genezing van de wond kan dan door huidbeschadiging vertraagd worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom leggen wij je in dit blogartikel uit hoe je een litteken in de zon beschermt.

Wat gebeurt er met littekens in de zon?

Littekens, met name verse littekens, zijn gevoelig voor zonlicht. Maar hoe komt het dat littekens hier veel gevoeliger voor zijn dan de rest van je huid? En wat gebeurt er als littekens toch in de zon komen?

Nieuwe huidcellen zijn gevoelig

De gevoeligheid van littekenweefsel heeft alles te maken met de nieuwe huidcellen waaruit littekens bestaan. Deze zijn namelijk niet eerder blootgesteld aan zonlicht. Ook is de oude huid onder littekens vaak beschadigd. Daardoor zijn littekens makkelijke doelwitten voor schadelijke uv-stralen.

Ook hebben littekens meestal een mindere melanineproductie dan andere huidgebieden. Melanine is het pigment dat de huid beschermt tegen schadelijke effecten van de zon. Door de mindere melanineproductie zijn littekens dus minder goed beschermd tegen de zon.

Littekens hebben een verhoogd risico op verbranding

Dat littekenweefsel gevoeliger is dan de rest van je huid weten we nu. Maar wist je ook dat littekenweefsel veel sneller verbrandt? Het risico is vooral hoog wanneer verse littekens in de zon komen. Het littekenweefsel is dan nog rood of roze. De niet-beschadigde huid om het litteken heen zal minder snel verbranden.

Houd je hoofd koel deze zomer 🥵

Niet alleen met littekens moet je oppassen in de zon. Door te lang aan warmte blootgesteld te worden kan je verschillende klachten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan uitdroging en oververhitting. 

Weten waar je op moet letten? Lees dan onze blog met EHBO tips voor tijdens hete zomerdagen. 

De negatieve gevolgen van littekenverbranding

Wanneer een litteken in de zon komt en verbrandt heeft dit negatieve gevolgen. We zetten er hieronder een aantal voor je op een rijtje.

  • Beschadiging van het weefsel – wanneer littekenweefsel verbrandt raakt het herstellende weefsel verder beschadigd.
  • Vertraagde genezing – is een litteken verbrand door de zon? Dan kan het genezingsproces van het litteken worden verstoord. Hierdoor kunnen ontstekingen, zwelling en pijn ontstaan. Dit alles verhoogt de kans op infecties.
  • Littekenveranderingen – door verbranding kunnen de structuur en het uiterlijk van littekens veranderen. Denk hierbij aan verdikking en litteken pigmentatie. Wanneer littekens verkleuren in de zon kan dit een permanente verandering zijn.
  • Toename van het littekenweefsel – na verbranding kan littekenweefsel toenemen. Hierdoor worden littekens soms groter en dikker. Dit kan leiden tot een bemoeilijking van het herstelproces en cosmetische problemen.

Hoe kun je en litteken beschermen tegen de zon?

Het is duidelijk dat het verbranden van een litteken het beste vermeden kan worden. Je moet dus oppassen wanneer je met een litteken in de zon komt. Maar hoe bescherm je littekens nu het beste tegen de zon?

#1: Laat littekens zon vermijden

De meest logische oplossing is natuurlijk om de zon te vermijden. Zoek bijvoorbeeld schaduwrijke gebieden op wanneer de zon het felste is. Wil je nu toch de zon opzoeken, maar niet je litteken beschadigen? Met de juiste kledingkeuzes ben je goed beschermd. Draag bijvoorbeeld lange mouwen wanneer je een litteken op je arm hebt. Of bescherm littekens in de zon door je gezicht met een pet of hoed te bedekken.

#2: Dek een litteken in de zon af met pleisters

Is beschermende kleding geen optie? Met een pleister bescherm je littekens ook tegen de zon. Plak je littekens af tegen de zon. Zo voorkom je dat je litteken verbrandt door de zon!

Heka beschermt je littekens in de zon ☀️

Met het brede assortiment van Heka is er altijd wel een pleister passend bij jouw litteken en situatie. Denk hier bij aan:

  • Waterbestendige pleisters;
  • Pleisters voor de gevoelige huid;
  • Eilandpleisters voor elke grootte.

#3: Smeer littekens in met zonnebrand

Kom je toch in de zon met een vers litteken? Dan is het belangrijk om zonnebrand te gebruiken. Gebruik bij voorkeur zonnebrand of sunblock met een hoge beschermingsfactor (SPF). Vergeet niet om ook de huid om het litteken heen goed in te smeren. Ook is het belangrijk om het insmeren regelmatig te herhalen. Dit is vooral belangrijk wanneer je gaat zwemmen of veel zweet. Is jouw litteken al wat ouder? Ook dan is het belangrijk om je huid goed te blijven beschermen tegen de zon. Pas dus ook op met een ouder litteken in de zon!  

Littekens en de zonnebank, is dat wel een goede combinatie?

We weten dat de zon schadelijk is voor je huid. Maar hoe zit dat met de zonnebank? Slecht nieuws. De UV-stralen waar je onder de zonnebank aan wordt blootgesteld zijn minstens zo schadelijk voor je huid als de zon. Dat betekent dus dat je ook onder de zonnebank voorzichtig moet zijn met littekens. 

Wil je toch een keer onder de zonnebank? Houd dan dezelfde beschermingsmaatregelen aan als wanneer je met je litteken in de zon komt. Zorg er dus voor dat je littekens goed afdekt wanneer je onder de zonnebank gaat. Je kan littekens bijvoorbeeld afdekken met een kledingstuk of een pleister.

Vegroot je kennis met het Educatiehuis 🧠

Wil je meer weten over continentiezorg, diabeteszorg en wondzorg? Bezoek ons Educatiehuis. Hier vind je gratis e-learnings, e-books, instructievideo’s en nog veel meer!

Gerelateerde blogposts

de_DE