< Zurück

Waarom je beter geen maandverband kunt gebruiken bij urineverlies

Blog maandverband vs incontinentiemateriaal

Gebruik jij nog maandverband om urineverlies op te vangen? - Incontinentiematerialen bieden een betere oplossing

Wat als je voor het eerst onverwacht wat druppels urine verliest? Of als je er al een tijdje niet meer op gerust bent dat je de controle over je blaas kunt houden? Hoe ga je deze onwelkome klachten te lijf? Vrouwen grijpen vaak als eerste naar maandverband en  inlegkruisjes bij urineverlies. Niet verstandig! Waarom? Het precieze verschil tussen maandverband en incontinentiemateriaal leggen we in dit artikel haarfijn uit. 

Beginnende incontinentie

Verlies je zonder aanleiding een klein beetje urine en heb je dat nog niet eerder meegemaakt? Grote kans dat het om maar een paar druppels gaat. Wie voor het eerst op onverwachte momenten geconfronteerd wordt met ongewenst urineverlies, kan zich toch flink zorgen gaan maken. Gelukkig hoeft dit lang niet voor iedereen te betekenen dat er binnen de kortste keren sprake zal zijn van stelselmatig ongewenst urineverlies. Bij anderen kan dit wel het begin inluiden van aanhoudende plasproblemen. Het laatste wordt vaak aangemerkt met de overkoepelende term urine-incontinentie. Je ziet vaak dat mensen bij beginnende incontinentie maandverband gaan gebruiken. Al is dit niet verstandig. 

Optimale bescherming met Attends Soft

Nieuwsgierig geworden? Klik hier om alle inleggers van Attends Soft te bekijken en om samples te bestellen. Weet je niet zeker welke inlegger je nodig hebt? Download dan de brochure !

Attends stretchpants

Bah: gêne

Hoe dan ook: zonder enige waarschuwing urine verliezen, dat is onprettig. En doordat er nog steeds een taboe heerst rondom urine-incontinentie, praat lang niet iedereen er even makkelijk over. De grootste boosdoener, wat dat betreft? Gêne. Niet verrassend, maar wel overbodig. Want wat zou het een opluchting zijn als we allemaal openlijk zouden durven vertellen hoe het voelt om met incontinentieklachten rond te lopen. Niet alleen het delen van onze ervaringen, maar ook het delen van de kennis die we gaandeweg opdoen, zou al een heleboel ellende kunnen voorkomen. 

"Incontinentiemateriaal en maandverband zijn speciaal gemaakt om elk een afzonderlijke, bijzonder specifieke functie te vervullen."

Het zijn maar een paar duppels urine!

Heb je last van urineverlies? Laten we dan maar direct met de deur in huis vallen: maandverband of inlegkruisjes gebruiken bij urineverlies: dat is geen aanrader. Ook niet als je af en toe maar enkele druppels urine verliest. Want ook beginnende incontinentie wordt maandverband afgeraden.  

Lief voor je lijf

Uiteindelijk wil je het beste voor je lichaam. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om goed geïnformeerd te zijn wanneer het gaat om urine-incontinentie. Door adequaat te handelen kun jij jezelf niet alleen beschermen tegen ongewenste geurtjes, maar ook tegen hevige huidirritatie of zelfs een uit de bocht gevlogen PH-waarde. Daarom is het van groot belang om het juiste incontinentiemateriaal te gebruiken bij urineverlies.  

De belangrijkste verschillen tussen maandverband en incontinentiemateriaal

Waarom maandverband echt geen geschikte kandidaat is om een paar druppels urine op te vangen? We leggen je met liefde het verschil tussen maandverband en incontinentiemateriaal uit. 

#1: Incontinentiemateriaal en maandverband dienen verschillende doelen

Het grootste verschil tussen maandverband en incontinentiemateriaal: ze dienen ieder een heel eigen doel. Ligt voor de hand, toch? Helaas neemt niet iedereen het daar zo nauw mee. Natuurlijk: door de band genomen kun je stellen dat zowel maandverband als incontinentiematerialen gemaakt zijn om vocht op te vangen. Toch zijn deze verschillende materialen speciaal gemaakt om elk een afzonderlijke, bijzonder specifieke functie te vervullen. En daar is goed over nagedacht! 

#2: Incontinentiemateriaal en maandverband hebben een verschillende absorptiecapaciteit

Maandverband en inlegkruisjes zijn enkel bedoeld om menstruatiebloed en afscheiding op te vangen. In vergelijking met de meeste incontinentiematerialen, beschikken ze daardoor over een nogal beperkte absorptiecapaciteit. Daarbij komt dat urine een andere samenstelling heeft dan afscheiding of menstruatievocht. Bij incontinentie maandverband gebruiken? Dan wordt je huid gedurende langere tijd aan de urine blootgesteld. Hierdoor kan deze flink wat schade oplopen. 

Urine-incontinentiematerialen zijn daarentegen speciaal ontworpen om – de naam zegt het al – urine in de kern op te vangen en vast te houden. Dankzij de hoge absorptiecapaciteit hoef je niet bang te zijn dat jouw huid zo hevig wordt blootgesteld aan de schadelijke effecten van urine.  

Gebruik Attends Soft inleggers voor incontinentie

Lekkage, huidirritatie en ongewenste geurtjes: zulke onwelkome verschijnselen wil je het liefst vermijden. Daarom kun je het beste direct kiezen voor producten die je daarin perfect ondersteunen. Comfortabele incontinentiematerialen die perfect aansluiten en optimale bescherming tegen lekkage bieden, bijvoorbeeld. En als het even kan beschikken ze ook nog over uitstekende geurbescherming.  

Attends Soft heeft de oplossing: een reeks met verschillende inleggers voor incontinentie. Elk type inlegger is voorzien van een eigen absorptiecapaciteit, speciaal gemaakt om een bepaalde mate van urineverlies op te vangen. Laat bij incontinentie maandverband achterwegen. Kies in plaats daarvan voor een inlegger die perfect aansluit op jouw situatie.

Optimale bescherming met Attends Soft

Nieuwsgierig geworden? Klik hier om alle inleggers van Attends Soft te bekijken en om samples te bestellen. Weet je niet zeker welke inlegger je nodig hebt? Download dan de brochure !

Veel incontinentiemateriaal komt in aanmerking voor vergoeding

Wist je dat veel incontinentiematerialen in aanmerking komen voor vergoeding uit het basispakket van je zorgverzekering? Daarvoor heb je wel een recept van de huisarts of je specialist nodig. Wil je weten wat je precies vergoed kunt krijgen? We raden je aan om contact op te nemen met je zorgverzekeraar.  

Meer informatie over continentieproblemen vind je in het Continentiecentrum

De juiste informatie vinden op het gebied van incontinentie kan best een grote uitdaging zijn. Het Continentiecentrum is speciaal voor jou ontworpen om ervoor te zorgen dat jij de juiste informatie tot jouw beschikking hebt! Aan de hand van verschillende video’s, blogartikelen en tips vertellen experts zoals een huisarts, bekkenbodemfysio en UCS-verpleegkundige je alles wat je maar wilt weten. Hier vind je ook meer informatie over verschillende continentie hulpmiddelen.

Heb je toch nog vragen? Neem een kijkje in het helpcentrum, veelgestelde vragen over incontinentie worden hier behandeld! 

Meer informatie over continentieproblemen bij vrouwen

Meer weten over incontinentie bij vrouwen en wat je kunt doen om er zo min mogelijk last van te hebben? Sla dan zeker dit artikel over continentieproblemen niet over! 

Heb je last van urineverlies tijdens de zwangerschap of als gevolg van een bevalling? Dan mag je dit artikel zeker niet missen! 

Heb je behoefte aan professionele ondersteuning bij het aanpakken van je plasklachten? Je huisarts kan je verder helpen. Ook je apotheek kan je advies geven over de verschillende soorten incontinentiemateriaal. In de meeste apotheken is een aparte spreekkamer aanwezig, waar je in alle rust je verhaal kan vertellen. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel over ongewenst urineverlies in de overgang.

Gerelateerde blogposts

de_DE