< Zurück

Zo ga je verspilling in de continentiezorg tegen

Verspilling in de continentiezorg

Als zorgverlener ben je altijd druk in de weer. Zo geef je cliënten de zorgkwaliteit die ze verdienen. Dan kunnen sommige zaken weleens naar de achtergrond verdwijnen. Ben jij bijvoorbeeld bezig met duurzaamheid in de zorg? Door met een aantal dingen rekening te houden kun jij verspilling in de zorg tegen gaan. Wil je weten waar je op moet letten binnen de continentiezorg? Wij geven je een aantal tips!

De gevolgen van verspilling in de continentiezorg

We vertellen je in deze blog alles over hoe jij verspilling binnen de continentiezorg tegen kunt gaan. Maar eerst geven we je meer achtergrondinformatie. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van verspilling in de zorg?

Hoge kosten voor de zorgsector en de cliënt

Incontinentiemateriaal wordt vaak niet optimaal gebruikt. Denk hierbij aan het gebruik van verkeerde producten. Of bijvoorbeeld dubbele bestellingen. Hierdoor worden meer producten gebruikt dan misschien nodig waren geweest. Deze verspilling in de continentiezorg leidt dan ook tot hogere kosten. Personen die gebruik maken van incontinentiemateriaal zijn hier de dupe van. Dit omdat de kosten van continentiezorg hoog zijn.

Daarnaast zorgt verspilling ook voor een financiële last. Denk aan het effect op zorgstelsels en verzekeringsmaatschappijen. Zij vergoeden namelijk veel producten binnen de continentiezorg. Dit kan de toegankelijkheid tot hoogwaardige zorg belemmeren.

Belasting van het milieu

Momenteel is een groot gedeelte van het incontinentiemateriaal niet herbruikbaar. Wegwerpincontinentieproducten dragen bij aan afvalproblemen en belasten het milieu. Producten zijn vaak gemaakt van materialen die langzaam afbreken. Denk hierbij aan plastic, vezels en chemicaliën.

Niet alleen het niet-herbruikbare incontinentiemateriaal is niet duurzaam. Ook de verpakking is vaak slecht voor het milieu. Dit komt doordat wegwerpcontinentieproducten vaak individueel worden verpakt. Ook wordt er nog regelmatig gebruik gemaakt van plastic. Al dit afval draagt bij aan milieuvervuiling.

7 tips om verspilling in de continentiezorg tegen te gaan

Het is prettig als hoge kosten vermeden kunnen worden. Daarnaast leidt het tegengaan van verspilling voor een beter milieu. Wij vertellen hoe jij kunt bijdragen aan minder verspilling in de continentiezorg!  

#1: Zorg voor een effectief voorraadbeheer

Slecht voorraadbeheer kan verspilling in de zorg veroorzaken. Zo worden vaak overbodige producten besteld. Ook worden soms per ongeluk dubbele bestellingen gedaan. Bij te veel voorraad kunnen producten over de datum gaan. Dan kan het incontinentiemateriaal dus niet meer gebruikt worden. Door voorraad goed te beheren kan verspilling tegen worden gegaan.

#2: Train zorgverleners en cliënten

Zorgverleners en cliënten kunnen moeite hebben om incontinentiemateriaal te gebruiken. Bij verkeerd gebruik kan verspilling optreden. Zo moet het incontinentiemateriaal misschien vroegtijdig worden vervangen. Bijvoorbeeld door een lekkage. Dit is natuurlijk zonde en kan vermeden worden. Geef daarom educatie en training aan cliënten en zorgverleners. Zo weten zij precies hoe ze de producten moeten gebruiken. Hierdoor kan verkeerd gebruik worden verminderd. Met als gevolg: minder verspilling van incontinentiemateriaal.

Wist je dat... 🧠

Verkeerd gebruik van incontinentiematerialen kan leiden tot gezondheidsproblemen? Denk hierbij aan:

  • IAD
  • Huidletsel
  • Smetten

Weten hoe je dit soort problemen kunt voorkomen? Volg de gratis e-learning op het Educatiehuis!

#3: Overleg met de cliënt

Goed overleg met de cliënt is belangrijk. Dit kan leiden tot minder verspilling in de continentiezorg. Wanneer zorgverleners regelmatig feedback ontvangen kunnen aanpassingen worden gemaakt. Zo krijgt de cliënt het product dat het beste past. Daardoor zal ook de gebruiksefficiëntie hoger worden. Hierdoor gaat incontinentiemateriaal zo lang mogelijk mee. Dit vermindert verspilling in de continentiezorg. Cliënt tevreden, zorgverlener tevreden!

#4: Laat technologie je helpen

Technologie kan helpen bij het optimaliseren van processen. Denk hierbij aan automatische voorraad systemen. Ook vergroot technologie de mogelijkheden voor monitoring. Met E-Health oplossingen weet je precies wanneer en welke producten nodig zijn.   

Technologie geeft ook mogelijkheden voor educatie van zorgverleners en cliënten. Zo kunnen instructievideo’s hulp bieden in de continentiezorg.

Wil je ook jouw kennis vergroten met instructievideo’s? Neem een kijkje op ons Educatiehuis.

#5: Maak gebruik van tweedelige systemen

Tweedelige systemen dragen bij aan het verminderen van verspilling in de continentiezorg. Deze systemen bestaan uit twee afzonderlijke componenten. Een absorberende inlegger en een beschermende broek of slip. We horen je denken, twee producten in plaats van een? Zorgt dat niet juist voor meer verspilling? 

Het tegenovergestelde is het geval. De twee aparte componenten verhogen de aanpasbaarheid en flexibiliteit. Zo wordt incontinentiemateriaal beter afgestemd op de behoeften van de cliënt. Een goede pasvorm en comfort zorgen voor optimaal materiaalgebruik. Zo wordt de efficiëntie van incontinentiemateriaal verhoogd. Hierdoor ga je verspilling in de continentiezorg tegen.

Ga verspilling tegen met de uitwasbare Attends Stretchpants

Attends stretchpants zijn fixatiebroekjes. Deze kunnen gebruikt worden in combinatie met inleggers. Deze broekjes kunnen tot wel 30 keer worden gewassen op 60 oC. Zo ga jij verspilling tegen.

#6: Vervang incontinentiemateriaal op het juiste moment

Wanneer incontinentiemateriaal niet optimaal gebruikt wordt vindt verspilling plaats. Het is belangrijk dat incontinentiemateriaal op het juiste moment vervangen wordt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Aan de ene kant wil je producten zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Maar wanneer ze te lang blijven zitten kunnen gezondheidsproblemen optreden. Denk hierbij aan smetten, huidletsel of IAD.

Blijf dus regelmatig controleren hoe verzadigd het incontinentiemateriaal is. Voelt het materiaal zwaar aan? Dan is het tijd voor vervanging. Zie je verkleuring optreden? Ook dan is het tijd voor een nieuw product. De leverancier geeft bovendien een geschatte tijd aan waarin het product effectief is. Overschrijd deze richtlijnen niet!

#7: Investeer in het voorkomen en verminderen van incontinentieklachten

Er zijn allerlei oplossingen om verspilling in de continentiezorg tegen te gaan. Maar soms kunnen incontinentieklachten ook worden verminderd of zelfs helemaal worden voorkomen. Dat is natuurlijk het allerbeste.

Er zijn een aantal maatregelen die genomen kunnen worden. Zo is bewustwording erg belangrijk. Zijn cliënten en zorgverleners goed voorgelicht? Dan zullen ze symptomen waarschijnlijk vroegtijdig herkennen. Hierdoor kan snel actie worden ondernomen. Zo kan een verergering van de klachten misschien voorkomen worden.

Het kan helpen om bepaalde voedingsmiddelen en drankjes te vermijden. Zo kan blaasirritatie voorkomen worden. Weten welke voedingsmiddelen und drankjes je moet vermijden bij aandrangincontinentie? Lees onze blogs!

Ook is het wellicht slim om de bekkenbodemspieren te versterken. Bepaalde oefeningen kunnen helpen om de controle over de blaas verbeteren. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan hierbij ondersteuning bieden.

Alles weten rondom incontinentie?

Op het Continentie Centrum vind je allerlei informatie rondom continentiezorg. Breng een bezoek aan de huisarts, bekkenbodemfysiotherapeut of UCS-verpleegkundige. Je kunt ook een kijkje nemen in de medialounge. Hier vind je allerlei handige video’s. Weten welke soorten incontinentiemateriaal er zijn en hoe ze verschillen? Geen probleem. Alles over incontinentie vind je hier!      

Haftungsausschluss
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid laten schrijven door externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.

Gerelateerde blogposts

de_DE