Veel gestelde vragen

Het doel van intermitterend katheteriseren is dat de blaas regelmatig wordt geleegd. Hierdoor kunnen complicaties zoals een blaasontsteking en urine incontinentie voorkomen worden. Wanneer de blaas namelijk niet volledig wordt geleegd blijft er een laagje urine achter in de blaas en krijgen bacteriën de kans zich snel te vermenigvuldigen. Het voordeel van een gebruiksklare katheter is dat je geen water of gel hoeft te gebruiken om de coating te activeren. Hierdoor ga je hygiënisch te werk, omdat je geen kraanwater hoeft te gebruiken en de katheter niet hoeft aan te raken. Vooral in het buitenland heb je niet altijd op schoon kraanwater. De vloeistof in de verpakking is steriel, waardoor er geen kans is op bacteriegroei.

Er wordt aangeraden 3 á 4 keer per dag te katheteriseren. Overleg dit altijd met uw continentieverpleegkundige.

De bolvormige tip zorgt ervoor dat de weg in de urethra wordt vrijgemaakt en gemakkelijker langs de prostaatkwabben glijdt. De urethra loopt bij de man namelijk in een bocht. De bolvormige tip zorgt ervoor dat de katheter gemakkelijk de bocht richting de prostaat kan maken. De stevigheid van de katheter zorgt ervoor dat de bolvormige tip niet gemakkelijk omslaat, wat een pijnlijk gevoel kan voorkomen.

Wanneer je de katheter verticaal hebt bewaard, laat de katheter dan minimaal 2 seconden horizontaal liggen. Hierdoor wordt de coating door de steriele vloeistof in de verpakking weer geactiveerd.

Het advies is om eerst met een gemiddelde charrière maat te beginnen. Voor de man is dit charrière 14, voor de vrouw is dit charrière 12. Wanneer je merkt dat het zeer pijnlijk is om de katheter in te brengen, probeer dan een kleinere maat. Wanneer je merkt dat de urine niet gemakkelijk wegstroomt, doordat de urine erg troebel is, probeer dan een maat groter.

Het advies is om de gebruiksklare eenmalige katheter maar één keer te gebruiken, om complicaties zoals blaasontsteking te voorkomen.

Dit is afhankelijk van de afvalverwerking van uw gemeente. (Gebruikte) medische verpakkingen kunnen niet in de PMD-zak/ container. U kunt uw gebruikte katheter en verpakking het beste weggooien bij het restafval.

Vraag het Sandra

Sandra, onze Adviserend Verpleegkundige helpt je graag verder met al je vragen. Stuur Sandra een bericht en je krijgt binnen twee werkdagen bericht.

Liever even videobellen?

Dat kan! Plan eenvoudig een videobel afspraak met Sandra.

Vraag het Sandra

Sandra, onze Adviserend Verpleegkundige helpt je graag verder met al je vragen. Stuur Sandra een bericht en je krijgt binnen twee werkdagen bericht.

Liever even videobellen?

Dat kan! Plan eenvoudig een videobel afspraak met Sandra.

nl_NL