< Terug

Hoe we diabetes de wereld uithelpen (aldus de chat robot van Open AI)

Betica blog chatbot

Je hebt de laatste tijd vast wel iets gelezen rondom de hype over ChatGPT, de  chat robot van Open AI met kunstmatige intelligentie . De kranten stonden er vol van. En dat is niet voor niets. Ook wij zagen direct de eindeloze mogelijkheden. Wat als we die robot voortaan eens flink aan het werk zetten en deze nieuwsbrief laten schrijven. In gedachten zagen we ons al powernaps doen en extra koffiepauze nemen (sinds kort hebben we een nieuw koffiezetapparaat op kantoor). Maar… eerst zien, dan geloven! Dus hebben we die robot maar eens aan een grondige test onderworpen.

En nu hoor ik je bijna denken: is dit nu dan die robot of…? Wees gerust, we schrijven dit nog altijd zelf.

We vroegen ChatGPT bijvoorbeeld: schrijf een blogartikel van tweeduizend woorden over de voordelen van een insulinepomp met zeven tussenkopjes. En hoppa, binnen twee minuten had de robot gedaan waar wij zo een halve dag mee kwijt zijn. Los van dat die robot er een iets stijvere schrijfstijl op nahoudt moeten we hem nageven dat we aardig onder de indruk waren. Al waren we minder gecharmeerd toen ChatGPT zich niet uit de tent liet lokken om uitspraken te doen over wat de beste pennaald of patchpomp is en bleef herhalen: “dat het aan te raden is om uw behoeften te evalueren en vervolgens verschillende draadloze insulinepompen te vergelijken om te bepalen welke het beste bij u past. Het is ook aan te raden om advies te vragen aan een arts of een diabetesverpleegkundige als u twijfelt over welke insulinepomp het beste is voor uw specifieke behoeften.”

Op dat moment besloten we om ChatGPT een naam te geven. Het werd tenslotte persoonlijk. We besloten hem Berend te noemen (je weet wel: van Berend (Chat-)botje). Een tijdlang vuurde we de ene na de andere vraag op Berend af en kregen we braaf antwoord.

Na een tijdje snakten wij naar een pauze. Terwijl we stonden te genieten van een bakkie leut uit onze nieuwe verse bonenmachine, stonden we te mijmeren over hoe we Berend nog verder konden uitdagen. Niet al zijn antwoorden waren even sterk en op een gegeven moment ook van hetzelfde laken een pak. Eens kijken hoe alwetend Berend werkelijk is. En dus vroegen we: hoe komen we in 2022 van diabetes af?

We hadden verwacht om slechts een knipperende cursor te zien in het antwoordveld en stelde ons al voor dat er ergens een ronkende computer stond op het kantoor van OpenAI, die helemaal op tilt was geslagen. Maar niets was minder waar!

Hier het antwoord van Berend:

Er zijn verschillende manieren waarop we kunnen proberen diabetes de wereld uit te helpen:

Voorkoming
We kunnen proberen diabetes te voorkomen door gezonde voeding en voldoende beweging te promoten. Dit kan helpen om obesitas te voorkomen, wat een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van type 2 diabetes is.

Behandeling
Diabetes kan worden behandeld met medicijnen, insuline of andere behandelingen, afhankelijk van het type diabetes en de specifieke behoeften van de persoon. Het is belangrijk om de behandeling op tijd te starten en te volgen om complicaties te voorkomen.

Ondersteuning
Mensen met diabetes hebben soms behoefte aan emotionele of praktische ondersteuning om hun ziekte onder controle te houden. Dit kan bijvoorbeeld komen in de vorm van professioneel advies of hulp van vrienden en familie.

Onderzoek
Er wordt veel onderzoek gedaan naar diabetes en hoe het te behandelen en te voorkomen. Door dit onderzoek kunnen we meer te weten komen over de oorzaken van diabetes en nieuwe behandelmethoden ontwikkelen.

Sensibilisatie
Door mensen bewust te maken van de gevaren van diabetes en hoe het te voorkomen, kunnen we proberen om het aantal gevallen van diabetes te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van gezondheidscampagnes of het aanbieden van informatie op scholen of in de gemeenschap.

Tja, dat wisten we al. Maar fijn dat Berend dit nu ook weet, zodat hij dit ook weer kan doorvertellen.

Gerelateerde blogposts

nl_NL